„Euroopa peamine poliitiline prioriteet on eurotsooni kriisi lahendamine. Eurotsooni kriisi lahendamine nõuab liikumist panga- ja fiskaalliidu suunas koos lühiajalise nõudluse toetamise ja kriisijuhtimisega eurotsooni tasemel,“ teatas IMF oma maailmamajanduse väljavaadete ülevaates Reutersi vahendusel.

IMF muutis oma ennustust eurotsooni selleaastase majanduslanguse kohta 0,4 protsendile. Veel juulis ennustati languseks 0,3 protsenti. Järgmisel aastal ootab IMF eurotsooni majanduskasvuks vaid 0,2 protsenti, mitte 0,7, nagu arvati juulis.

„Peamine areng oli finantssurve edasine süvenemine teise kvartali jooksul eurotsooni perifeerias, mis, vaatamata mõningale järeleandmisele, ei pöördunud täielikult ka kolmandas kvartalis kuni septembri keskpaigani,“ teatas IMF.

IMF teatas ka, et kuna 17 eurot kasutava riigi tuuminflatsioon on kontrolli all, on Euroopa keskpangal ruumi intressimäärade alandamiseks.

Selle aasta inflatsiooniks ennustas IMF 2,3 protsenti ja 2013. aastaks 1,6 protsenti.

Turusurve all olevate riikide, teiste hulgas Hispaania ja Itaalia halb seis mõjutab ka tugevaid majandusi, nagu eurotsooni suurimat - Saksamaad, mis on Euroopa majanduskasvu mootor.

Saksamaa majandus kasvab sel ja järgmisel aastal ilmselt vaid 0,9 protsenti, mitte vastavalt 1,0 ja 1,4 protsenti, nagu ennustati juulis. Seda osaliselt kriisi mõjul Euroopas, kus kaubandus- ja majandussidemed on tihedad.

Eurotsooni suuruselt teine majandus Prantsusmaa kasvab sel aastal vaid 0,1 protsenti ja järgmisel aastal 0,4 protsenti, mitte vastavalt 0,3 ja 0,8, nagu arvati juulis.

Majanduslangus suuruselt kolmandas majanduses Itaalias on suurem kui varem arvatud – 2,3 protsenti sel aastal ja 0,7 protsenti 2013. aastal. Juulis ennustati Itaalia majanduslanguseks 1,9 protsenti sel ja 0,3 protsenti järgmisel aastal.

Suuruselt neljas Hispaania on juba pidanud oma pankade rekapitaliseerimiseks laenu paluma ning sel aastal tõmbub majandus seal kokku 1,5 protsenti, nagu oodatigi. Järgmise aasta langus tuleb aga kaks korda suurem kui varem pakutud 1,3 protsenti.

Eurotsooni ja IMF-i finantseerimisprogrammis osalevatest riikidest ainult Iirimaa majandus kasvab sel ja järgmisel aastal, vastavalt 0,4 ja 1,4 protsenti.