Riigikogu liikmete juures läbiotsimisteks andis loa prokuratuur, nagu nõuab kehtiv seadus. Õiguskantsleri hinnangul on aga seadus põhiseadusega vastuolus, kuna lubab riigikogu liikmete juures läbi otsida ilma riigikogu eelneva nõusolekuta.

Riigikogu liikmete saadikupuutumatuse põhiseadusvastase rikkumise tõttu ei pea õiguskantsler põhjendatuks esitada riigikogule ettepanekut anda nõusolek Toobali ja Laasi suhtes süüdistusakti koostamiseks. Õiguskantsler tagastas täna taotlused riigiprokuratuurile.

01.09.2011 kehtiva kriminaalmenetluse seadustiku redaktsiooni järgi on riigikogu liikmest kahtlustatava juures läbiotsimiseks vaja üksnes prokuratuuri määrust. Riigiprokuratuuri poolt õiguskantslerile esitatud saadikupuutumatuse võtmise taotluste aluseks olevas kriminaalasjas on 2012. aasta jaanuaris ja veebruaris läbi otsitud riigikogu liikmetest kahtlustatavate Priit Toobali ja Lauri Laasi kodud, sõiduautod ja tööruum.

Prokuratuur ja kaitsepolitseiamet lähtusid läbiotsimiste lubamisel ja läbiviimisel kehtivast seadusest, mis ei nõua riigikogu liikme juures läbiotsimiseks riigikogu eelnevat nõusolekut. Õiguskantsler märgib, et seaduse põhiseadusvastasus ei ole etteheidetav kohtueelsetele menetlejatele.

„Riigikogu liikmetest kahtlustatavate Priit Toobali ja Lauri Laasi kodude ja sõiduautode läbiotsimised ilma iigikogu eelneva nõusolekuta on vastuolus põhiseadusega," leidis Indrek Teder. „Riigikogu liikmete puutumatust on minu hinnangul põhiseadusega vastuolus oleval viisil rikutud, kuigi kehtivat menetlusseadust järgides. Vastuolu põhiseadusega on mõjuv põhjus, mistõttu oleks ettepaneku esitamine riigikogule kahtlustatavate riigikogulaste puutumatuse võtmiseks ja nende suhtes süüdistusakti koostamiseks ilmselgelt põhjendamatu. Riigikogu liikmete põhiseaduses sätestatud puutumatuse kaitseks saan õiguskantslerina üksnes keelduda ettepaneku Riigikogule esitamisest," selgitas Indrek Teder.

Riigi peaprokurör Norman Aas pöördus 7.09.2012 õiguskantsleri poole kahe taotlusega riigikogule ettepaneku tegemiseks riigikogu liikmetelt Priit Toobalilt ja Lauri Laasilt saadikupuutumatuse äravõtmiseks ja nende suhtes süüdistusakti koostamiseks. Riigiprokuratuur soovib Toobalile ja Laasile esitada kriminaalsüüdistuse eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises, kuna nad kallutasid Ivor Onksioni ebaseaduslikult sisenema Hannes Rummi meilikontole ja edastama neile seal olevad e-kirjad. Samuti soovib Riigiprokuratuur esitada Priit Toobalile süüdistuse dokumendi võltsimises ning erakonna majandustegevusele või varale kehtestatud piirangute rikkumises seoses Keskerakonna peasekretärina sularahaannetuste vastuvõtmisega.