Eesti ja Tšehhi on suutnud säilitada oma ülikoolide positsiooni esimese 400 seas vaatamata Aasia ülikoolide positsioonide paranemisele kui ka edetabelis osalenud ülikoolide arvu kasvule.

"See on tugev tulemus, kuid konkurents kasvab ning kumbki riik ei tohi loorberitele puhkama jääda," kommenteerib Tartu Ülikooli tulemust THE toimetaja Phil Baty.

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo sõnul väärib tähelepanu tõik, et väga paljud Kesk- ja Ida-Euroopa tuntud ülikoolid pole kõnealusesse edetabelisse jõudnud.

"Eesti ja Tšehhi ülikoolid märgitakse edetabelis positiivselt ära – kasvavas rahvusvahelises konkurentsis on nad suutnud oma kohta hoida," lisab Aaviksoo.

Tartu ülikooli rektori professor Volli Kalmu hinnangul tähendab see tunnustus vastutust ja pidevat pingutamist, et ülikooli hea nimi ning rahvusvaheline positsioon püsiks.

THE pingerea koostamisel võetakse arvesse 13 erinevat tunnust, mis kirjeldavad õpikeskkonda, teadustulemuste mõjukust, teadustöö mahtu, mainet küsitlustulemuste põhjal ja tulusid, innovatsiooni ja rahvusvahelistumise ulatust.

Esimeste seas domineerivad jätkuvalt USA kõrgkoolid, esimesele kohale tuli California Institute of Technology. Täispika edetabeliga saab tutvuda siin

Teise kõrgelt hinnatud edetabeli, maailma 700 parimat ülikooli reastava edetabeli QS World University Rankings 2012/2013 andmetel on Tartu ülikool samuti oma positsiooni säilitanud ning püsib 500 parima ülikooli piirimail maailmas.

Lisaks üldpingerea koostamisele reastab QS maailma ülikoole ka nende akadeemilise renomee alusel viies teadusvaldkonnas. Eelmisel aastal pälvis TÜ eluteaduste ja meditsiini valdkonnas 381. kohal, tänavu ületas ülikool 400 piiri humanitaarteadustes (samuti 381. koht).

QS World edetabeliga saab tutvuda siin