Suurem osa riike või piirkondi on vähendanud kohustusliku keeleõppe alumist vanusepiiri viimase 15 aasta jooksul ja kohati alustatakse sellega isegi alushariduses, näiteks Belgia saksakeelne kogukond pakub võõrkeele õpet juba kolmeaastastele lastele.

Uuringu „Põhiandmed keeleõppe kohta Euroopa koolides 2012” aruanne kinnitab, et inglise keel on kõige enam õpitav võõrkeel peaaegu kõikides Euroopa riikides. Inglise keelel on ülisuur edumaa võrreldes järgmistel kohtadel oleva prantsuse, hispaania, saksa ja vene keelega.

"Keeleline ja kultuuriline mitmekesisus on Euroopa liidu suur rikkus," ütles Euroopa Komisjoni hariduse, kultuuri, mitmekeelsuse ja noorte volinik Androulla Vassiliou.

Aruandes tuuakse välja, et üha enam õpilasi õpib kohustusliku koolihariduse ajal kahte võõrkeelt vähemalt ühe aasta.

2009/10. õppeaastal õppis keskmiselt 60,8 protsenti põhikooli ülemise astme õpilastest kahte või enamat võõrkeelt. Kasv võrreldes 2004/05. õppeaastaga on 14,1 protsenti. Samal ajavahemikul vähenes selliste algkooliõpilaste arv, kes ei õppinud võõrkeeli, 32,5-protsendilt 21,8-protsendile.

Inglise keel on kõige rohkem õpetatav võõrkeel peaaegu kõigis 32 riigis, mida uuring hõlmas. Lisaks 27 liikmesriigile olid kaasatud Horvaatia, Island, Liechtenstein, Norra ja Türgi.

See suundumus on alates 2004/05. aastast oluliselt süvenenud. Põhikooli ülemises astmes ja gümnaasiumis ületab inglise keelt õppivate õpilaste protsendimäär 90. Üksnes väga väike hulk õpilasi, eri riikides kuni viis protsenti, õpivad muid keeli peale inglise, prantsuse, hispaania, saksa ja vene keele.