Zjuganovi Twitteri kontol ilmus järgmine tekst: „Ameerika saadik Liibüas lasti maha nagu viimane koer. See oli Liibüa „revolutsiooni“ peaspetsialist. Ta sai, mida külvas.“ Zjuganovi esindaja ütles Kommersandile, et tema Twitteri kontot haldab pressiteenistuse töötaja Deniss Parfjonov, kes selgitas, et vastutab tehnilise osa eest, aga kõik, mis avaldatakse, dikteerib isiklikult Zjuganov. „Me anname sõna-sõnalt edasi, mida räägib Gennadi Andrejevitš, iseseisvalt me sellega ei tegele,“ ütles Parfjonov.

Washingtoni allikad ei varjanud Kommersandile oma nördimust selle üle, et Vene riigiduuma suuruselt teise fraktsiooni juht mõnitab hukkunud diplomaadi mälestust. Zjuganovi avaldus on üllatav, sest tal on tihedad kontaktid USA saatkonnaga Moskvas: ta on suhelnud suursaadikutega ja käinud vastuvõttudel.

„On terve hulk vastumeetmeid, mis võivad ilmekalt demonstreerida meie suhtumist sellesse avaldusse,“ ütles USA riigidepartemangu esindaja Kommersandile.

USA administratsioonile lähedalseisev allikas oli konkreetsem. Ta on veendunud, et pärast avaldust „viimase koera“ kohta ei õnnestu Venemaa kommunistliku partei esimehel säilitada praegusi suhteid USA saatkonnaga. Zjuganovi-vastasest boikotist ja täpsetest sanktsioonidest praegu veel avalikult ei räägita. Mingit riigidepartemangu avaldust teisipäevase seisuga veel ette ei valmistatud.

USA administratsioon ei ole valimiskampaania ajal huvitatud järjekordsest rahvusvahelisest skandaalist, mis heidaks varju president Barack Obama välispoliitikale ja seaks ohtu tema poolt välja kuulutatud „reset'i“ poliitika. Reaktsiooni hoitakse tagasi kuni valimisteni, kuid Kommersandi allikad on kindlad, et see tuleb. Milline see tuleb, sõltub sellest, kas presidendiks saab Obama või Mitt Romney.

Kui võidab Romney, kes on Venemaa suhtes karmimalt meelestatud, ei välista eksperdid, et Zjuganovi vastu võidakse kehtestada „näidissanktsioonid“. Tema peal näidatakse teiste riikide poliitikutele, et USA-d ja tema esindajaid ei saa karistamatult solvata.

Mis puutub suursaadik Stevensisse, siis keegi teda maha ei lasknud. Uurimine ja pealtnägijate tunnistused on näidanud, et teda ei tabanud ükski kuul – ta sai vingugaasimürgituse. Stevens leiti elusana, kuid ta suri haiglas.