Bagrami vangla, nüüdse ametliku nimega Parwani kinnipidamiskeskus, asub umbes 40 kilomeetri kaugusel Afganistani pealinnast Kabulist. See on ühe suurima NATO juhitud vägede baasi territooriumil, teatab BBC News.

Vanglas on üle 3000 kinnipeetava, sealhulgas 50 välismaalast, keda märtsis alla kirjutatud üleandmiskokkulepe ei puuduta.

USA sõjaväegi tahab ühe sektsiooni vanglast enda kontrolli alla jätta ning mõningaid kinnipeetavaid üle ei anta, sest ameeriklaste väitel on neil õigus kinni hoida mässulisi, kes on tabatud lahinguväljal.

USA-le valmistab muret, et mõned kõrgetasemelised kinnipeetavad võidakse vabastada või neid võidakse piinata, kui nad afgaanidele üle antakse.

See on aga pahandanud Afganistani presidenti Hamid Karzaid, kes väidab, et Afganistani-poolne täielik kontroll on suveräänsuse küsimus.

Bagrami on nimetatud „Afganistani Guantánamoks“ problemaatilise mineviku ja tähtajatute vangistuste tõttu. Mitmel korral on ameeriklasi süüdistatud vangide väärkohtlemises.

USA sõdurid põletasid Bagramis ka tahtmatult koraane, mis viis mitu päeva kestnud meeleavalduste ja tapmisteni üle Afganistani.