Mõte püstitada autähis Eesti õpetajale sündis 2009. aasta kevadel Haljala gümnaasiumis, et anda õpetajale tagasi talle õigusega kuuluv väärikas koht ühiskonnas.

Autähise kui mitmest komponendist koosneva rajatise kunstilise lahenduse autor on skulptor Mati Karmin. Idee algatajate soov on kujundada autähisest paik, millel oleks ühtaegu nii pedagoogiline kui tseremoniaalne kasutusvõimalus.

Seesugune autähis võiks paikneda mistahes Eestimaa paigas, kus aegade jooksul kooliharidust antud, sest tunnustust väärib õpetajaamet kõikjal. Virumaa vanima, 1687. aastast tegutseva koolina on tänane Haljala Gümnaasium selleks vastutuseks valmis.

Autähise idee sündis kodanikualgatusena, millega on nüüdseks liitunud sadu eraisikuid, hulk koole ning mitmeid üleriigilisi organisatsioone.

Ettevõtmist toetasid Eesti õpilasesinduste liit, Eesti lastekaitse liit, B. G. Forseliuse Selts, Eesti haridustöötajate liit koos kõikide oma maakonnaliitusid, Eesti pedagoogika ajaloo seltsi ja Lääne-Viru maavalitsus. Suure panuse on andnud ka kohalikud ettevõtjad.