Tollitöötajate kontrolli käigus ilmnes, et kaubavedudega tegeleva ettevõtte territooriumil toimub Venemaa päritolu kütuse tankimine väikeautosse.

Põhja maksu- ja tollikeskuse liikuvkontrollitalituse juhataja Peeter Kõve sõnul näitab juhtum, et Venemaalt pärit veokikütus jõuab piirist kaugele ja ebaseaduslik kütusemüük on organiseeritud tegevus. „Kontrollime kindlasti kõiki vihjeid transpordiettevõtetes toimuva ebaseadusliku kütusekäitlemise kohta, et tagada turul aus konkurents ja õige maksulaekumine“ rõhutas Kõve.

Juhtumi osas alustati väärteomenetlus ebaseadusliku majandustegevuse selgitamiseks. Menetluse tulemusena võidakse ettevõtjale kohaldada rahalisi karistusi koos kauba konfiskeerimisega.

MTA on viimase kuu jooksul tabanud viiel korral Venemaalt tulnud veokite paagist väljapumbatud kütuse ebaseaduslikku käitlemist. Mõnel juhtumil on see olnud veoettevõtte äritegevuse osa, mitte autojuhtide initsiatiiv. Amet rakendab kõiki seaduslikke meetmeid sellise ebaausa ettevõtluse takistamiseks. MTA annab Venemaale vedusid korraldavate ettevõtete rikkumiste alusel hinnangu ettevõtte usaldusväärsuse kohta ja võib teha Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsioonile ettepaneku usaldusväärsuse kaotamise tõttu peatada rahvusvaheliste vedude korraldamine rahvusvahelise maanteevedude konventsiooni (TIR konventsiooni) alusel. See võib tähendada ettevõttele suure osa tegevuse peatumist.

Möödunud aasta aprillis kütusemüügile kehtima hakanud tagatiste süsteemi tulemusel on vedelkütuse müüjad sel aastal tasunud märgatavalt rohkem käibemaksu, samuti aitas see kaasa kütuseturul tegutsenud riiulifirmade probleemi lahendamisele. Käesoleva aasta juunis piiril tõhustatud kontrolli tulemusena on praktiliselt kadunud ka ebaseaduslikult riiki kütust toonud sõiduautod.