„Ma tulen sellele tööle lahtiste silmadega ja ilma illusioonideta,“ ütles Brahimi New Yorgis antud intervjuus BBC-le. „Ma tean, kui keeruline see on – kui peaaegu võimatu. Ma ei saa öelda võimatu – peaaegu võimatu.“

Endine Alžeeria välisminister Brahimi kohtus mitmete tähtsate ÜRO rahuvahendajatega, sealhulgas eriesindajaga Afganistanis ja rahuvahendajaga, kes aitas kaasa Liibanoni kodusõja lõpetanud rahulepingu sõlmimisele.

Brahimi tunnistas mõningast ärevust oma uue missiooni suhtes ning ütles, et mõistab neid, keda ärritab rahvusvaheline tegevusetus Süüria puhul.

„Mind hirmutab vastutusekoorem. Räägitakse juba, et inimesed surevad ja mida teie teete? Ja me ei teegi palju. See iseenesest on kohutav koorem,“ ütles Brahimi.

Brahimi sõnul ei ole ta seni suutnud näha ühtki pragu tellismüüris, mis tema eelkäijast Kofi Annanist jagu sai – Süüria valitsuse järeleandmatuses, mässuliste eskaleeruvas vägivallas ning paralüseeritud ÜRO julgeolekunõukogus, kus Hiina ja Venemaa on vetostanud mitmeid resolutsioone, mille eesmärk oli Damaskusele surve avaldamine.

Brahimi ütles, et lähtub osaliselt jätkuvalt Annani kuuepunktilisest rahuplaanist, mida paljud peavad nüüdseks tähtsusetuks, kuid tunnistas, et tal on mõtteid, aga veel mitte plaani peale võimalikult paljude inimestega rääkimise.

Pöördudes Süüria valitsuse poole ütles Brahimi, et vajadus poliitilise muutuse järele Süürias on fundamentaalne ja edasilükkamatu, kuid ta keeldus nagu varemgi võtmast seisukohta selle üle, kas president Bashar al-Assad peaks tagasi astuma, nagu opositsioon ja mitmed lääneriikide juhid nõuavad.

„Muutus ei saa olla kosmeetiline,“ ütles Brahimi. „Tuleb uus kord, aga ma ei tea, kes on inimesed selle korra juures. Seda peavad otsustama süürlased.“

Brahimi püüdis ka tekitada distantsi enese ja mässuliste vahele. Viimased on teda ettevaatlikkuse eest kritiseerinud.

„Palun pidage meeles, et ma ei ühine teie liikumisega,“ ütles Brahimi. „Ma töötan kahe rahvusvahelise organisatsiooni, ÜRO ja Araabia Liiga heaks ega räägi teiega sama keelt.“