Valitsus vabastas neljapäeval Kaitseliidu praeguse ülema kolonelleitnant Raivo Lumiste ametist ning nimetas brigaadikindral Meelis Kiili organisatsiooni uueks ülemaks. Brigaadikindral Kiili asub Kaitseliidu ülema kohale 17. detsembrist, vahendab BNS.

Eelmisel nädalal teatas kaitseministeerium, et 2006. aastast Kaitseliidu ülemana teeninud kolonelleitnant Lumiste on esitanud lahkumisavalduse ja jätkab tööd kaitseväe juhataja nõunikuna. Kaitseväe peastaabi pressiesindaja ütles neljapäeval BNS-ile, et kolonelleitnant Lumiste lahkub tegevteenistusest ning tema staatus kaitseväe juhataja nõunikuna saab olema kõrgem ametnik.

Kaitseminister Urmas Reinsalu kinnitas pärast valitsuse istungit BNS-ile, et kolonelleitnant Lumiste haridus ei vasta 1. septembrist kaitseväelastele kehtima hakkavatele haridusnõuetele, mille kohaselt peab ohvitseridel olema kõrgharidus.

Kaitseväe peastaabi kodulehekülje andmetel on kolonelleitnant Lumiste lõpetanud Pärnu keskkooli ja Tallinna merekooli.

Samuti on kolonelleitnant Lumiste läbinud nooremohvitseride ettevalmistus- ja täienduskursused, rahvusvahelised staabiohvitseride kursused Hollandis, jalaväeohvitseri jätkukursuse Ameerika Ühendriikides, kindralstaabi ohvitseri kursuse Ameerika Ühendriikides ning kompaniiülema kursuse Taanis.

Kuni Kaitseliidu uue ülema ametisse astumiseni täidab organisatsiooni ülema kohuseid Kaitseliidu peastaabi ülem kolonel Kajari Klettenberg.

2000. aastal jõustunud seadus kehtestas kõrgharidust ja sõjaväelist väljaõpet määratud tasemel mitteomavate ohvitseride nõudega vastavusse viimise tähtajaks 1. septembri 2003. Seda tähtaega on mitmel korral erinevatel põhjustel edasi lükatud. Samuti on leevendatud haridusnõudeid riviametikohal teenivate kaadrikaitseväelaste osas.

Tänavu kevadel ütles kaitseväe peastaabi personaliosakonna ülem kolonelleitnant Peeter Läns BNS-ile, et haridusnõude tõttu peab 1. septembriks kaitseväest lahkuma umbes 20 ohvitseri, neist umbes 3-5 läheb pensionile. Kolonelleitnant Läns ütles toona, et valdavalt on tegemist nooremohvitseridega.

Kaitseväes on tegevteenistuses umbes 900 ohvitseri.