Riigieksamite tulemuse põhjal tehtud koolide edetabelis osutus sel aastal keskmise punktisummaga 65,97 suurimaks tõusjaks Tartu Waldorfgümnaasium.

Selleaastased 17 eksaminandi maandusid oma tulemustega 78. kohale, olles 148 koha võrra kõrgemal kui eelmise aasta lõpetajad (226. koht). Ülemöödunud aastal jäädi 196. kohale.

Kaks aastat Tartu Waldorfgümnaasiumi juhtinud Kadri Kont nentis, et tegelikult pole kool pingerea tulemust kunagi väga tähtsaks pidanud.

"Mingeid põhjapanevaid otsuseid koolitöö korralduses me riigieksami pingeridade järgi kindlasti ei tee. Nagu aastad näitavad, kõiguvad tulemused väga palju ja teised prioriteedid on meie jaoks olulisemad," selgitas Kont.

"Sellisel kujul, kus põhinetakse ainult riigieksami tulemustel, ei näita edetabelid suurt midagi. Koolielus on väga palju asju, mis on õpilaste jaoks tähtsad ja mida ei ole võimalik sellisel moel mõõta, aga mis ometi kujundavad koolist sellise koha, kus tasub õppida. Riigieksamite pingeridasid ma oluliseks ei pea," lausus Kont.

Ühte põhjapanevat pingereas tõusmise põhjust on Tartu Waldorfgümnaasiumi juhi hinnangul raske välja tuua.

"Esimesed järeldused on, et õpilased leidsid endale valikeksamite hulgast sobivad eksamid. Üsna palju valiti inglise keelt, ühiskonnaõpetust, geograafiat. Mõnevõrra vähem valiti reaalaineid nagu matemaatikat ning näiteks keemiat ei valitud üldse," ütles Kont.

"Eks aastad ole erinevad ja õpilased on erinevad ja üks keskmine ei näita tavaliselt just väga palju, vaid suhteliselt kitsast valdkonda ning väga spetsiifilist ajaperioodi," lisas Kont.

Samuti ei osanud Kont ennustada, milline võiks olla eksaminandide järelkasv.

"Ennustamine on üks ääretult kehv ülesanne. Meil on igal aastal ka väga tublisid õpilasi. Paraku see keskmine on see, mis nende edu ka natuke vähendab ja seepärast ei tahaks ennustada ka järgmise aasta kohta midagi," selgitas Kont.

"Hea õpikeskkonna loomine ongi üks meie prioriteet. See, et oleks õpilastel huvi õppida, hea tunne tulla kooli ja koolis olla, et õpilaste-õpetajate omavaheline läbisaamine oleks hea - need on põhilised asjad," märkis Kont.