Ehitusfirma pidi direktori sõnul renoveerimistöödega algust tegema 4. aprillil, kuid tellingud saadi püsti alles mais. Fassaaditööd, soojustus, aknad ja uksed vahetatakse koolil Joa sõnul CO2 rahadest ja tööd pidid valmis olema juba kuu eest, 27. juulil.

Ehituse venimist on direktor kajastanud ka kooli kodulehel. „Terve kogukond elab kaasa. 400 last ja nende vanemad – terve Rääma piirkond tunneb muret, et kuidas nende kool valmis saaks,“ märkis Joa. Õnneks saab siiski koolitundidega algust teha, kuigi akendest veel välja ei näe.

Ehitust korraldas Joa sõnul Riigi Kinnisvara AS, kes otsis ka ehitaja. „Nemad vastutasid ehitaja leidmise eest. Ja ehitaja ilmselt tunneb ennast liiga kindlalt,“ rääkis Joa. „Praeguseks on tehtud ikkagi miljonite kroonide eest. Kahjude kokkuarvutamine võtab paar nädalat aega.“

„Tuli levis viie minutiga väga kaugele. Räiged tuleohutusnõuete rikkumised,“ lausus direktor, kelle sõnul viskas ta meestele ise tulekustuteid, sest ehitajatel endil neid ei olnud. „Viis minutit pärast seda, kui olin ehitajaga rääkinud, oli kooliõu juba tossu täis. Tuletõrje oli mõne minutiga kohal.“

Ohutuse eest tööde tegemisel vastutab Joa sõnul samuti peamiselt peatöövõtja.

Riigi Kinnisvara: tuleohutuse eest vastutab ehitaja

Riigi Kinnisvara kommunikatsioonijuht Madis Idnurm ütles Delfile, et kooli renoveerimiseks korraldati avalik riigihange, mille võitis OÜ Marmel-E, kes vastas kõigile esitatud tingimustele. Samas nentis Idnurm, et töödes on oluline mahajäämus ja seetõttu on ehitajale esitatud ka trahvihoiatus.

Tööde hilinemise taga ei ole Idnurme kinnitusel järelevalve puudulikkus, vaid ehitaja võimetus alltöövõtjaid leida. „Seetõttu on tööd venima jäänud. Meie oleme esitanud trahvihoiatuse ja juhtinud korduvalt tähelepanu töö tähtaegadele,“ lausus Idnurm.

„Meil on seal seadusega nõutud omaniku järelevalve, kes lisaks meie enda projektijuhile tööde teostamist kontrollib. Omaniku järelevalvet teostab eraldi ettevõtte, kes on spetsialiseerunud ehitusobjektidel ehitusjärelevalvega tegelema. Järelevalve on seal seni olnud piisav.“

Tuleohutusnõuetest kinnipidamise eest peab Idnurme sõnul vastutama aga töövõtja ise. „Tuletööde tegemisel peab olema tööde teostajale väljastatud tuletööde luba ning kohapeal peavad olema kustutusvahendid sõltuvalt töö ulatusest ja liigist. Nõete täitmist peab jälgima ehitaja ehk konkreetselt töövõtja,“ kõneles Idnurm, et ehitajat ses osas eraldi ei kontrollita.

Kool loodab ilusa ilma peale

Direktor Elmo Joa kiitis päästjaid, kes tegutsesid võimla kustutamise nimel väga kiiresti. „Muidu oleks terve katus läinud. Aga võimla põrand sees ujub, meie viimase peal põrand on nüüdseks sellega tõenäoliselt rikutud. Põrand läks viis aastat tagasi 2,5 miljonit Eesti krooni maksma.“

Kehalise kasvatuse tundide toimumist kommenteerides ütles Joa, et loodetavasti saab neid piisavalt kaua väljas pidada. „Loodame ilusa ilma peale septembris,“ kommenteeris koolijuht. Võimlat saab selle omaniku, Pärnu linnavalitsuse hinnangul tõenäoliselt taas kasutada umbes kahe kuu pärast.

Kooliaasta algab koolis direktori kinnitusel siiski 1. septembril, kuna uue sissekäigu ehitaja on olnud tubli ning saab selle valmis. „Sissekäigu pidulik lindilõikamine on kell 12. Ülejäänud hoone on tekiga üle tõmmatud ehk valged ja sinised katted on tellingutel peal,“ sõnas Joa, et tööd kestavad edasi.

OÜ Marmel-E kommentaari Delfil saada pole õnnestunud.