Kesknädala teatel uurib prokuratuur seoses Savisaarega rahapesu paragrahvi järgi. Lisaks mainis ajaleht altkäemaksu või pistise paragrahvi järgi käivat uurimist.

Savisaar lausus 25. juulil Kesknädalas ilmunud intervjuus, et Eesti riigiprokuratuur nimetas Šveitsi võimudele saadetud kirjas teda "süüdistatavaks". Riigiprokuratuuri sõnul pole antud kriminaalasjas kedagi ei kahtlustatavaks ega süüdistatavaks nimetanud. Üks kahest ei räägi järelikult täit tõtt.

Savisaar omistas Šveitsi poole sõna Eesti prokuratuurile

Tänases Kesknädalas on ära trükitud väljavõtted saksakeelsest kirjavahetusest, kus on alla joonitud just kaks korda esinev sõna "süüdistatav", saksa keeles Beschuldigte". Kuna Kesknädalas avaldati vaid mõned lõigud pikemast kirjavahetusest, ei ole võimalik otsustada, kas tegemist on ehtsa kirjavahetusega ja kes on teksti autoriks.

Suure tõenäosusega kasutas seda sõna aga Šveitsi prokuratuur, mis soovis eestlaste teabenõude üle otsustamiseks rohkem infot saada.

Nimelt kasutati sõna "süüdistatav" kaks korda kahes lauses, milles uuriti, kas asi on selles, et Savisaar on praegu ja oli ka 2008. aastal Tallinna linnapea. "Täpselt mis ajast on süüdistatav linnapea?" kõlab ühe lause tõlge eesti keelde.

Kuna eeldatavalt ei pea Eesti prokuratuur seda oma Šveitsi ametivendadelt pärima, siis küsisid seda järelikult šveitslased. Kesknädal pole seega suutnud tõestada, et riigiprokuratuur on kasutanud Savisaare kohta sõna "süüdistatav". Vastupidi,  suure tõenäosusega proovitakse Šveitsi prokuratuuri sõnu omistada Eesti võimudele.

Kesknädala artikli autoriks on selle peatoimetaja Urmi Reinde, aga kuna selle kirjavahetuse avaldajaks on Savisaar ise, vastutab ka tema katse eest omistada Šveitsi prokuratuuri väited Eesti prokuratuurile.

Savisaare tõene väide -  Šveits süüdistas Eesti prokuratuuri "kalastamises"

Šveitsi prokuratuuri suhtumine Eesti ametivendade järelepärimisse polnud kuigi sõbralik - šveitslased süüdistasid tõesti oma Eesti kolleege "kalastamisekspeditsioonis" ehk ehku peale süüd tõestavate materjalide otsimises.

Eesti prokuratuur tahtis Šveitsi prokuratuuri kirja kohaselt andmeid kõigi Savisaare Šveitsi pangakontode kohta. Šveitsi prokuratuur teatas oma Eesti kolleegidele, et info saamiseks peavad need siiski kirjeldama seost, kuidas oletatav kuritegu on seotud konkreetse pangaarvega, mille kohta andmeid nõutakse, "vastasel juhul on tegemist lubamatu kalastamisekspeditsiooniga," kirjutasid šveitslased.

Šveitslased ei tahtnud lihtsalt niisama küsimise peale pangaandmeid välja anda, sest nende sõnul ei suutnud Eesti prokuratuur näidata, millise käitumisega seoses nõuavad eestlased andmeid süüdistatava kõikide kontode kohta Šveitsis.