"Kui 2011. aasta teisel poolaastal oli alaealiste süüdistatavate kohtumenetluse pikkuseks keskmiselt 3,2 kuud, siis selle aasta esimesel poolaastal 2 kuud," teatas justiitsministeeriumi avalike suhete nõunik Valdek Laur.

Justiitsministeeriumi analüüsist selgub, et alaealiste kannatanute jaoks on kohtueelne menetlus aga keskmiselt kiirenenud pea poole kuu võrra. Alaealiste kahtlustatavate menetluskiiruse näitajad püsivad varasemaga samal tasemel.

Keskmine alaealiste menetluspikkuse vähenemine
*Viru maakohtus 80 päeva

*Harju maakohtus 38 päeva

*Tartu maakohtus 26 päeva

*Pärnu maakohtus 22 päeva

Allikas: justiitsministeerium

Justiitsminister Kristen Michali sõnul on analüüsist selgunud näitajad väga positiivsed.

"Menetluskiiruse vähendamine alaealiste puhul on valitsuse prioriteet, mida viivad ellu politsei ja prokuratuur," selgitas Michal.

"Tahame, et laste jaoks, kes mingil põhjusel kriminaalmenetlusega puutumusse satuvad, oleks need kontaktid võimalikult lühiajalised, et last mitte traumeerida ega häbimärgistada," lausus Michal.

Justiitsministeerium hindab menetluskiirust kolmes kategoorias: alaealiste kahtlustatavate jaoks kohtueelses menetluses, alaealiste süüdistatavate jaoks kohtumenetluses ning vägivallakuritegudes kannatanute osas kohtueelses menetluses.

Alaealiste kohtueelse menetluse keskmine pikkus (2012 I poolaasta)
*Lääne piirkonnas 1,8 kuud

*Viru piirkonnas 2,2 kuud

*Lõuna piirkonnas 2,2 kuud

*Põhja piirkonnas 2,7 kuud

Allikas: justiitsministeerium

Näiteks kui Viru maakohtus oli eelmise aasta lõpus keskmine menetluspikkus 168 päeva, siis sellel aastal langes see 88 päevani. Lühim 2,9 kuu pikkune menetlusaeg oli Pärnu maakohtus.

Kohtueelne menetlus alaealiste kahtlustatavate jaoks on püsinud 2,3 kuu tasemel ning 85 protsenti asjadest menetletakse maksimaalselt nelja kuuga.

Sel aastal oli alaealiste kahtlustatavatega seotud menetlusi kokku 841. Neist 283 kestis alla ühe kuu ning 181 menetlust üks kuni kaks kuud. Kaks kuni kolm kuud kestis menetlus 135 juhul ning 3-4 kuud kestsid 116 menetlust.

Alaealise kannatanuga kohtueelse menetluse keskmine pikkus 2012. aasta esimesel poolaastal oli 5,1 kuud ehk 153 päeva. Eelmise aasta teisel poolaastal oli keskmiseks pikkuseks 5,7 kuud ehk 172 päeva.

Kokku oli selle aasta esimesel poolaastal kohtueelses menetluses alaealise kannatanuga asju 539.