Samuti peaks Washington tema meelest vabastama vahi alt oma sõduri Bradley Manningu, kes ootab kohut süüdistatuna vaenlase abistamises seoses salajase teabe edastamisega WikiLeaksile, vahendab BNS.

USA riigisekretariaadi esindaja Victoria Nulandi sõnul pole Ühendriikidel mingit pistmist Suurbritannia püüdlustega anda Assange välja Rootsile, kus kaks WikiLeaksi vabatahtlikku süüdistavad teda seksuaalses ahistamises ja vägistamises.

"Ta väidab meie kohta igasuguseid hullupööraseid asju, kuigi tegelikult pole Ühendkuningriigi valitsuse [püüdlused] seotud WikiLeaksi, vaid sellega, kas ta astub Rootsis kohtu ette seksuaalse väärkäitumise süüdistuste asjus," rääkis Nuland ajakirjanikele.

"Ta püüab selgelt tähelepanu kõrvale juhtida," lisas ametnik, kelle sõnul on Ecuador sekkunud "Suurbritannia ja Rootsi vahelisse juhtumisse".

Assange on väitnud, et kahe naise süüdistused on poliitiliselt motiveeritud ning et Rootsi annab ta lõpuks välja USA-le.

Ecuador otsustas neljapäeval anda 41-aastasele austraallasele poliitilise varjupaiga, kuid Londoni saatkonnast lahkudes ootaks teda ilmselt vahistamine.