Kõne juhatas pool tundi varem sisse tema kaitsja, hispaanlasest inimõiguste ekspert Baltasar Garzón.

"Rääkisin Julian Assange'iga ja võin öelda, et ta on täis võitlusvaimu ja tänulik Ecuadori inimestele ning eelkõige presidendile asüüli andmise eest. Julian Assange on alati tõe eest võidelnud, kaitsnud inimiõigusi ja jätkab samamoodi. Ta nõuab iseenda ja WikiLeaksi õiguste austamist," ütles Garzón The Guardiani vahendusel.

Saatkonna hoonet ümbritsevad nii politsei kui ka protesteerivad poolehoidjad, sealhulgas Occupy London liikumise esindajad.

"Ecuadori saatkonna rõdul on pooleli mingisugune helikontroll. Kui Assange sinna ilmub, on see piisavalt madalal, et politsei saaks sirutades teda (või vähemalt tema jalgu) katsuda, aga tehniliselt võttes tundub ta olevat Ecuadori terrotooriumil," edastas The Guardian.

Saatkonna esimesel korrusel eemaldati aken, seega spekuleeritakse, et ta ei peagi kõne pidamiseks hoonest väljuma.

Ecuador teatas eelmisel nädalal, et mehe varjupaigataotlus on rahuldatud. UK välisministeerium ei kavatse aga talle tagada turvalist väljapääsu riigist ning Assange vahistatakse saatkonnast väljumisel, vahendas Sky News.

41-aastane austraallane Assange taotles poliitilist varjupaika 19. juunil, vältimaks väljasaatmist Rootsi, kus teda süüdistatakse seksuaalkuritegudes.