Vilnai, kes lahkus sisekaitseministri ametist, et asuda Iisraeli suursaadikuks Hiinas, kirjeldas ajalehes Maariv Iisraeli rünnaku järgseid stsenaariume, vahendab Associated Press.

Erukindral Vilnai on viimased viis aastat tegelnud Iisraeli tsiviilkaitsesüsteemide, sealhulgas õhurünnakusireenide, pommivarjendite ja avalikkuse hoiatamise süsteemide uuendamisega.

Vilnai ütles Maarivile, et kodurinne on valmis nagu ei kunagi varem. Sellest hoolimata peab riik olema konflikti puhul Iraaniga valmis paljudeks inimohvriteks.

Vilnai sõnul on valitsus valmistunud sadadeks Iisraeli asustuskeskusi tabavateks rakettideks päevas, mis ennustuste järgi toob kaasa 500 inimese surma.

„Võib olla, et hukkunuid on vähem, aga võib olla ka, et neid on rohkem. See on stsenaarium, milleks me valmistume parimate ekspertide abil,“ ütles Vilnai. „Hinnangud on koostatud sõja kohta, mis kestab 30 päeva mitmel rindel.“

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei ütles viimati, et Iisrael kaob „geograafialavalt“. Pöördudes kolmapäeval Teheranis sõjaveteranide poole, ütles Khamenei, et Iraan peab oma usuliseks kohuseks päästa see islamimaa (Palestiina) sionistlike okupantide haardest.

Iisraeli juhid on mõista andnud, et rünnak on võimalik, kui nad järeldavad, et rahvusvaheline kogukond ei suuda Iraani tuumaprogrammi peatada.

Vilnai ei täpsustanud, kuidas tema välja öeldud hinnanguteni jõuti, kuid tema ametkond lähtub luureandmetest ja muudest hinnangutest Iraani relvade ja Iisraeli haavatavuse kohta. Kaitseminister Ehud Barak on samuti öelnud, et hukkunute arv Iisraelis oleks sellise konflikti puhul suurusjärgus 500.

„Just nagu Jaapani kodanikud peavad mõistma, et neil võib esineda maavärinaid, peavad Iisraeli kodanikud mõistma, et kui nad siin elavad, peavad nad olema valmis rakettideks kodurindel,“ ütles Vilnai. „See pole kodurinde jaoks meeldiv, aga otsused tuleb teha ja me peame olema valmis.“