Kui Soome sõjaveteranide liidu tegevjuht Markku Seppä asjast kuuleb, laskub telefoniliinile sügav vaikus, vahendab Iltalehti.

„Peab küll ütlema, et kõlab veidi kummaliselt. Riigikaitsja seisukohalt jääb see küll veidi kaugeks,“ nendib hämmastunud Seppä.

Ka Soome rindeveteranide liidu esimees Matti Louekoski imestab.

„See on soome rahva jaoks kindlasti üsna kummaline,“ kommenteerib ta tumedanahalist Mannerheimi.

Veteranide organisatsioonide juhid ei mõista õieti uue Mannerheimist rääkiva filmi eesmärki.

„Puuduks veel, et lotta oleks mõni mees,“ ühmab Louekoski. „Kui korralik film puudub, siis tehakse oodates igasugu asju.“

Ka Seppä ei mõista, mida uue filmiga saavutada tahetakse. „Marski oli küll rahvusvaheline mees ja võttis osa paljudest asjadest: Jaapani sõjast, oli Vene armee ohvitser, oskas paljusid keeli, mis oli tol ajal Soomes erakordne. Ta oli loomulikult veidi kultusisik,“ mõtiskleb Seppä.

Mõlemad mehed imestavad YLE suhtumise üle Mannerheimi isikusse.

Seppä nendib, et mõni aasta tagasi YLE-s näidatud animafilm Mannerheimist „Uurali liblikas“ oli samuti imelik. Selles anti mõista, et Mannerheim võis olla homoseksuaal.

„Mina võõrastasin seda küll üsna palju. Ilmselt oli tegijal mingi sügav antipaatia Mannerheimi vastu,“ ütleb Louekoski. „Kas võib olla nii, et Mannerheimi tegevust ja tema olemust, isikut kasutatakse mingi sõnumi edastamiseks?“