Valdav enamik trahviteadetest on summas 9 kuni 18 eurot, ütles politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Helin Vaher.

Vaher rääkis Delfile, et suvekuudel on kiiruseületajatele saadetud 4000-4800 trahviteadet kuus. Võrdlusena tõi ta välja, et talvekuudel jäi vastav arv 2500-3000 trahviteate piiridesse. Vaher märkis, et võrreldes eelmise aastaga on kiiruseületamised vähenenud.

„Aastaringselt on kõige enam kiiruseületamisi avastatud Mäeküla ja Anna kiiruskaamerate poolt,“ märkis Vaher. Üsna ootuspäraselt on nädalapäevade lõikes on kõige enam kiiruseületamisi reedel, laupäeval ja pühapäeval. Kellajaliselt on kõige rohkem lubatud sõidukiiruse ületamisi fikseeritud
kella 15 ja 19 vahel.

Kui kiirust ei ületanud auto omanik, saab trahvi ümber vormistada

Vaher selgitas, et kiiruskaameraga fikseeritud kiiruseületamiste kohta saadab politsei trahviteate sõiduki eest vastutavale isikule (omanikule või liisingautode puhul vastutavale kasutajale) ning roolis olnud isikut välja ei selgitata.

„Kui rikkumise ajal juhtis autot keegi teine, saab auto omanik esitada politseile tema andmed trahviteatega kaasasoleva vastava eeltäidetud vormiga ning liiklusmenetlustalitus vormistab trahviteate ümber,“ selgitas Vaher. „Vajadusel võib omanik või vastutav kasutaja politseist küsida ka kiiruskaamera tehtud fotot, et täiendavalt veenduda, kes tema autoga kiirust ületas.“

Kiiruskaamerate puhul on tegemist hoiatamismenetlusega, mille puhul rikkumise andmeid ei seota karistusregistris ega politsei andmebaasides konkreetse inimese nimega. „Seepärast võib auto omanik rahuliku südamega tasuda hoiatustrahvi ise ka juhul, kui tema auto roolis oli rikkumise hetkel keegi teine – mingit „jälge“ tema nimele sellest ei jää,“ kinnitas Vaher.

Trahviteade saadetakse posti teel tähtkirjaga inimese rahvastikuregistris märgitud aadressile. Neile, kel on aktiveeritud @eesti.ee lõpuga e-postiaadress, saadetakse trahviteade esmalt e-kirja teel.

Trahviteated, mida ei õnnestu kätte toimetada, avaldatakse vastavalt seadusele ametlikes teadaannetes ning loetakse kättesaaduks pärast teistkordset avaldamist.