Kokku kahtlustati välismaalasi joobes juhtimises 1200 juhul, seega moodustavad Eestist pärit roolijoodikud rohkem kui poole kõikidest mitte-soomlastega seotud juhtumitest.

Välisministeeriumi hinnangul elab Soomes umbes 60 000 Eesti kodanikku ning seega võib väita, et joobes juhtimisega jäi esimesel poolaastal vahele iga 85. Soomes elav eestlane.

Kui aga võrrelda Eesti elanike arvu Eestis vahele jäänud roolijoodikutega ning Soomes vahele jäänud roolijoodikute arvu seal elavate Eesti kodanike arvuga, siis on näha, et üle lahe jääb joobes juhtimisega vahele neli korda rohkem Eesti elanikke kui siin.

Tänavu kuue kuuga on Eesti politsei süüteo korras karistanud 3336 roolijoodikut. See tähendab, et joobes olekus juhtis autot iga 387. Eesti elanik.

Arvestada tuleb küll seda, et Eestis elab paarsada tuhat last ja ka kõik pensionärid ei ole autojuhid, samas on suurusjärkude vahe (0,25 versus 1,6 protsenti) ikkagi märkimisväärselt suur.

Kas on küsimus selles, et politsei kontrollreidid on Soomes tihedamad ning järjest enam keskendutakse just Eesti numbrimärki kandvate autode juhtide kontrollimisele? Soome politsei möönab, et eestlastel lastakse varasemast rohkem alkomeetrisse puhuda.

Kuid ka Eesti politsei kasutab usinalt alkomeetrit - kui sel aastal jäi aasta esimeses pooles vahele 3336 roolijoodikut, siis aasta tagasi oli neid kolmesaja võrra vähem - 3029.