Siseministeeriumi on seostatud president Traian Băsescu tagandamisreferendumi organiseerimisega. Rusi sõnul on talle avaldanud survet muu hulgas valitsusse kuuluvad poliitikud, vahendab BNS.

Taunides "kriitikat ja survet" poliitikutelt, kelle seas on ka ajutiselt ametist eemaldatud president Băsescu ja ajutine president Crin Antonescu, teatas Rus, et tagasi astus ka abisiseminister Victor Dobre, kes vastutas referendumi korraldamise eest.

"Minu ja (Dobre) seisukohast on sellised asjad vastuvõetamatud", ütles Rus. "Me arvame, et korraldasime selle referendumi piisavalt hästi."

Riigipea tagasiastumist nõudis vasaktsentristlik peaminister Victor Ponta, kes süüdistab Băsescut võimuliialdustes. Presidendile heidetakse ette peaministri volituste ebaseaduslikku omandamist 2010. aastal, kui ta tegi teatavaks karmid eelarvekärped, ning kohtu sõltumatuse rikkumist.

Konstitutsioonikohus ei kinnitanud 29. juulil toimunud referendumi tulemusi, sest osalus jäi alla nõutava 50 protsendi.

Võimuerakond Sotsiaalliberaalne Liit (USL) vaidlustas eelmisel kolmapäeval referendumi tulemused ja väitis, et valimisõiguslike kodanike nimekirju ei ole ajakohastatud. Konstitutsioonikohus lükkas otsustamise edasi kuni 31. augustini.

Tagandamisreferendumit on teravalt kritiseerinud ka Euroopa Liit ja Ameerika Ühendriigid.

Kohus vaidles esmaspäeval oma kodulehel tehtud avalduses vastu peaministrile, kes ütles eelmisel nädalal kohalikele omavalitsustele, et valijate nimekirjad tuleb vastavalt kohtu palvele ajakohastada augusti lõpuks.

Valitsuselt küsiti "alalisi ajakohastatud valimisnimekirju, mis olid aluseks 29. juuli referendumile", ütles kohus Pontale adresseeritud kirjas. Selgitust on vaja pärast seda, kui "meedias ja valitsuse pressikonverentsil ilmusid lahknevad tõlgendused", teatas kohus ilmse viitega Ponta reedesele avaldusele.

Ametlike tulemuste kohaselt toetas Băsescu tagandamist 86 protsenti rumeenlastest, kuid valimisaktiivsus oli vaid 46,24 protsenti, mis jääb alla nõutava 50 protsendi.

Rus ütles esmaspäeval, et nimekirjadest eemaldati enne rahvahääletust lahkunud ja valimisõiguseta isikud, keda tuli kokku üle 21 000.

"Ma olen aus poliitik," kinnitas ta.