Tartumaal 10. juulil avatud Jääaja keskuses käinud Delfi lugeja kurtis, et tema külaskäigu ajal ei töötanud paljud väljapanekud ning seetõttu näha kuigi palju ei saanudki.

Äksi alevikus asuva neljandat nädalat töötava Jääaja keskuse juhataja Asta Tuusti tunnistas Delfile, et esimesel nädalal oli atraktsioonidega probleeme ning tõenäoliselt külastas lugeja keskust nimelt sel perioodil.

„Siis panime ka teate välja, et kõik atraktsioonid ei tööta. Olid ehituslikud probleemid ja probleemid ventilatsiooniga, millest tulenes ülekuumenemine kogu majas. Nii et jääaja asemel läks temperatuur ülikõrgeks ja maja tõotas hoopis kliimasoojenemist,“ naljatas Tuusti.

„Sellest tulenevalt ütlesid mitmed asjad üles ja siis tulid veel elektrikatkestused ja ka äike oli siin kohal ja siis me olime tõesti hädas,“ nentis Tuusti. Probleemide lahendamist võeti aga väga tõsiselt, kuna poolikut lahendust külastajatele pakkuda ei taheta.

Nüüd töötavad atraktsioonid taas, kuid keskuse töötajatel on kindel soov neid edasi arendada ja parandada. „Tegevuse käigus näeme ise võib-olla kõige selgemalt, et planeeritud tulemusest veel 100 protsenti ei ole,“ ütles Tuusti, kuid rõhutas, et ei saa öelda, et atraktsioonid praegu ei töötaks.

Tuusti nentis, et aeg-ajalt võib mõne väljapanekuga probleem tekkida, kuna süsteem on keeruline ja üle võrgu juhitav, aga tõrke korral käivitatakse atraktsioon kohe uuesti. „Töökindluse testimine käib veel edasi,“ lisas ta.

Külastajad lennutavad kivi kosmosesse

Mõtteid Jääaja keskuse paremaks muutmiseks jätkub. Näiteks on soov saada tähistaeva ja virmaliste ruumis pilt teravamaks ja elamus tugevamaks. „See on hetk, kus inimene peaks aja maha võtma, enne kui ta siseneb jääaega. Seal on tähistaevas, virmaliste vehklemine, pärast seda hakkab lund sadama ja peab tekkima tunne, et lumi tihenebki jääks ja jõuame jääega,“ kirjeldas Tuusti.

Tegeleda on tema sõnul vaja ka Kalevipoja simulatsioonimänguga, mis on praegu mängijate jaoks liiga lihtne. „Ekraani peal on Kalevipoeg, kaamera võtab inimese kinni, kes Kalevipojana haarab kivi ja viskab selle. Aga praegu suudan ka mina väikese randmeliigutusega Kalevipoja kunagised rekordid ära võita, nii et see vajab natukene tarkvara muutmist.“

Lisaks tahetakse praegusest veelgi paremaks saada liustikuelamust. „Tahame seda kaadris suuremaks saada ja võib-olla ka helitausta muuta, et elamus veel tugevamalt välja tuleks,“ rääkis Tuusti, kes ekspositsioonide täiustamist ja arendamist nimetab igati normaalseks protsessiks.