Reinsalu tunnistas tänasel valitsuse pressikonverentsil, et kujunenud olukord on muidugi kahetsusväärne, kuid poliitikutel on erinevad käitumisjoonised.

“Meil on koalitsioonivalitsus ja praeguses olukorras ei pea ma mõistlikuks valitsuskriisi väljakutsumist,” ütles Reinsalu.

Ta meenutas, et varasemalt on Eestis olnud juhtumeid, kui ministreid on välja vahetatud kas nende isikliku või nende haldusalas toime pandud eksimuse tõttu.

Koalitsioonipartneri esimehena rõhutas ta Reformierakonna rahastamisskandaali uurimise läbipaistvust, sõltumatust ja võimalikult kiiret lahendust.

Reinsalu ei soovinud vastata hüpoteetilisele küsimusele, kas ta ise oleks antud olukorras ministriametist tagasi astunud. “Poliitikutel on valiku langetamisel olnud erinevaid lähenemisi,” sõnas ta.

Siseminister Ken-Marti Vaheri sõnul on uurimine juba praegu võimalikult sõltumatu ja objektiivne, sest uurijad on siseministri valitsemisalas. Kahtlustuse saanud justiitsministrile allub aga prokuratuur.

See on Vaheri hinnangul mõistlik tasakaal. “See peaks kinnitama kõigile, et ka sensitiivseid uurimisi viiakse läbi objektiivselt,” lausus ta.

Esmaspäeval esitati keskkrimnaalpolitseis ütlusi andmas käinud Michalile ja riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liikmele ja erakonna juhatusse kuuluvale Kalev Lillole kahtlustus. Michalit kuulati siis ligi 7 tundi üle.

Michal ei kavatse vaatamata talle esitatud kahtlustusele ministriametist taanduda ja teeb seda vaid juhul, kui vaidlus peaks kohtusse jõudma.