USA suursaatkond Oslos vabandas oma ettevaatamatuse eest, mis põhjustas teisipäeval Oslo kesklinnas suurevakueerimise. Norra politsei tühjendas kesklinna poole kilomeetri raadiuses, kui suursaatkonna eest leiti pommi meenutanud ese. See osutus aga saatkonna terroriõppusest maha ununenud pommimulaažiks, vahendab YLE Uutiset.

Politsei sai teisipäeva keskpäeva paiku teate auto alt leitud kahtlase väljanägemisega eseme kohta. USA suursaatkonna ja kuningalossi ümbrusest evakueeriti inimesed paariks tunniks, kuni tehti kindlaks, et ese on ohutu. Politsei suuroperatsioon häiris tõsiselt linna liiklust ja muud elukorraldust.

Kaheksa tundi hiljem tunnistas USA saatkond oma viga ja vabandas. Avalduses rõhutati siiski, et terrorismiohuks valmistumine õppustega on vältimatu saatkonna töötajate ning selle külaliste ja naabrite ohutuse tagamiseks. Saatkond tänas Norra politseid kiire reageerimise eest.

Sellest, kuidas selline viga läbi lasti, et taha saatkond midagi rääkida. Vastus võib tulla ehk USA valitsuselt Washingtonist ja see võtab aega, teatati saatkonnast.

Oslo linnapea Stian Berger Røsland eeldab, et USA maksab operatsiooni kulude eest hüvitist, kuid Norra valitsuse arvates pole hüvitise nõudmine sellisel juhul Norras kombeks, teatas kohalik meedia.