Relvajõud toetasid märtsis varasemat Riksdagis läbi hääletatud ettepanekut, mille järgi arendab Rootsi välja kuni kümme JAS-i mudelit E/F, vahendab The Local.

Rootsi Raadio teatel said armee ja valitsus mais lennukitootjalt Saab Defence Group hinnaprognoosi, milles olev number oli teadetekohaselt suurem kui osati arvata.

Jaanuaris teatas Rootsi Raadio, et uue hävituslennuki arendamise hind võib ulatuda 32-33 miljardi kroonini (3,8-3,9 miljardi euroni), kuid see number on väidetavalt märkimisväärselt suurenenud.

See paneb uue surve alla juba niigi kärbitud Rootsi relvajõud, mis on juba varem jõudnud järeldusele, et tuleb kokku hoida ning teha poliitilisi otsuseid tulevaste kärbete kohta.

Mitmed allikad avaldasid Rootsi Raadiole, et relvajõud teatavad esmaspäeval valitsusele, et 2013. ja 2014. aastaks kavandatud teiste relvasüsteemide arendamise pealt tuleb kokku hoida miljardeid kroone, et uue hävituslennuki arendamine võimalikuks saaks.

Samal ajal on armee hoiatanud, et mitmed teised relvasüsteemid vajavad hädasti uuendamist.

Rootsi relvajõudude esindaja kindralleitnant Jan Salestrand ei tahtnud üksikasju avaldada, kuid ütles Rootsi Raadiole, et tegemist on keerulise olukorraga.

„Uuendamine on vajalik, kui me tahame, et meil oleks 2020. ja 2030. aastatel õhujõudude süsteem, mis oleks võrdväärne ülejäänud maailma arenguga. Samal ajal ei saa seda relvajõudude vaatepunktist teha iga hinna eest,“ ütles kindral.