Seaduse mustand, mis lubab gei- ja lesbipaaridel heteroseksuaalsete paaridega võrdsetel õiguslikel alustel abielluda, avaldatakse veel sel aastal ja võetakse eelduste järgi vastu järgmisel aastal. Katolik kirik avaldas küll seadusest loobumise nimel tugevat survet, kuid Šotimaa ministrid ei lasknud end kõigutada, kirjutas The Guardian.

Asepeaminister Nicola Sturgeoni sõnul austatakse muresid, mida on otsusega seoses väljendatud, eriti kirikute tõstatatud küsimusi. Sturgeoni kinnitusel soovitakse seadusesse jätta kindlasti kõnevabadus ja religioonivabadus.

Lootuste järgi saab otsus Šotimaa parlamendist Holyroodist toetuse järgmisel aastal ja seda veel enne, kui Inglismaa ja Walesi kergemad otsused (et samasoolised saaksid oma abielu registreerida) jõuavad parlamendi ette Westminsteris.

Sturgeoni sõnul on suurem osa Šoti valitsusest samasooliste abielude poolt (65 protsenti poolt, 35 protsenti vastu) ning samuti on avaliku arvamuse küsitlused näidanud, et ka enamik Šotimaa valijaid on samasooliste abielude poolt (umbes kaks kolmandikku poolt).

Esimesed samasoolised paarid võidaks Sturgeoni sõnul plaani järgi abiellu liita 2015. aastal.