1972. aasta 6. septembril hukkus pantvangide vabastamiseks korraldatud rünnaku käigus Iisraeli olümpiadelegatsiooni 11 liiget ja üks Lääne-Saksa politseinik. Kaheksast palestiina terroristist hukkus viis, vahendab The Local.

Vaid kaks päeva hiljem sõnastas liitvabariigi välisministeeriumi ametnik liini, kuidas valitsus peaks katastroofi suhtuma. „Teineteise süüdistamist tuleb vältida. Nagu ka enesekriitikat,“ kirjutas ametnik ajakirja Der Spiegel teatel.

Nii sündis müüt perfektselt organiseeritud terrorirühmitusest ning Lääne-Saksamaa liiduvalitsuse ja Baieri liidumaa võimude ametlikes dokumentides räägitakse rühmituse tegevuse täpsusest.

Der Spiegel kirjutab aga, et kõik teadsid, et rühmitus oli kaootiline ning neil oli raskusi kõige lihtsamate ülesannetega, nagu näiteks hotellitubade leidmisega Münchenis.

Müncheni kriminaalpolitsei analüüsis öeldakse selgelt välja, et ründajad polnud enne rünnakut mingit täpset luuret tegemas käinud. Avalikkus ei saanud seda aga kunagi teada.

Avalikkuse eest varjati ka fakti, et Müncheni tollane prokurör algatas juurdluse politseiülema Manfred Schreiberi ja tema meeskonna juhi tegevuse üle. Neid kahtlustati surma põhjustamises ettevaatamatuse tõttu.

Der Spiegeli teatel olid olemas vihjed ja hoiatused, mis olid nii selged, et on lihtalt arusaamatu, miks neid ignoreeriti.

Lääne-Saksamaa suursaatkond Beirutis saatis 14. augustil sõnumi, milles öeldakse, et üks allikas oli kuulnud, et palestiinlased kavatsevad olümpiamängude ajal midagi korraldada. Neli päeva hiljem saadeti hoiatus edasi siseluureteenistusele koos soovitusega, et võetaks tarvitusele kõik võimalikud julgeolekumeetmed.

Julgeolekujõud paistsid ignoreerivat ka tol ajal ajakirjanduses kajastatud teemasid, jätkab Der Spiegel. Kolm päeva enne rünnakut teatas Itaalia ajakiri Gente, et terroristid kavandavad olümpiamängudel vaatemängulist akti. Kaks päeva pärast veresauna registreeris Hamburgi politsei selle hoiatuse.

Katsed varjata võimude ebaõnnestumise ulatust jätkusid. Politsei konfiskeeris Müncheni politseipsühholoogi Georg Sieberi töö, milles oli kirjeldatud 26 potentsiaalset kriisistsenaariumi olümpiamängude puhuks. Esindatud oli ka palestiina terroristide rünnak olümpiaküla vastu.

Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) välistas samas 40 aastat tagasi toimunud Müncheni olümpiamängude veresauna mälestamise Londoni olümpiamängude avatseremoonial, kuid teatati, et ROK-i liikmed külastavad lennuvälja, kus Iisraeli olümpiakoondise liikmed hukkusid.

ROK-i president Jacques Rogge lükkas tagasi üleskutsed mälestada 1972. aasta terroriakti ovreid reedel ametlikult, mida on korduvalt nõudnud hukkunud 11 iisraellase perekonnaliikmed.