Minu lähikonnas on paar auväärset kokka, kes on öelnud, et puhtus söögitegemise juures  on esmatähtis. Söögitegemine on puhas ettevõtmine. Tänapäeval see küll nii ei paista, et puhtust esmatähtsaks peetakse. Pigem on tähtis, et raha kähku kätte ja kauba üleantud saaks ning klient kadugu minema. Õnneks on klientidel vabadus - kui söögikoht, turg või kauplus neile ei meeldi ega nad sinna tagasi ka minema ei pea.  

Mina kasutan oma vabadust ning lähen turgudest alati kaarega mööda. Kunagi käisin seal vanaemaga tihti, kuid omal käel ma küll sinna minna ei taha. Turgudel pole hügieeninõuetest haisugi. Õnneks pole mul vaja turule oma jalga tõsta.

Olen maalaps ja kõik aedviljad(kartulid, porgandid, kapsad jne.) kasvatame talus ise. Mõistan, et mõnda kaupa saab turult küll odavamalt kui mõnest supermarketist. Mõistan ka seda, et mõned inimesed näevad turgudes asendamatut kauplemiskohta, kuid ütleme siis nii - turud pole minu jaoks. Hoian sealt heaga eemale.  

Kuid ega ka kauplustes olukord roosiline ei ole. Olen ka seal olnud tunnistajaks juhtumitele, kus müüjal hügieenist küll aimugi ei ole. Võetakse raha vastu ja antakse kiirelt ilma puhtusele mõtlemata kaup kätte. Samuti olen mõnes söögikohas sellist käitumist täheldanud. Käed lastakse korraks lihtsalt veesoru alt läbi ning hakatakse rahumeeli toitu küpsetama. Bakterid küll hävivad kõrgel kuumusel ära, kuid asi on põhimõttes ja oleks ikkagi viisakas käed korralikult ära pesta.

Üks väga totter asi, mis mind poodides eriti häirib on see, et nüüd on küpsised poodides lahtiselt ning inimesed saavad küpsiseid endale väikesesse kilekotti tõsta nii palju kui nad soovivad. Kus nüüd hügieen on? Suurtes supermarketites käivad ju päevas mitmed sajad inimesed ja ma ei taha ettegi kujutada kui mustad nende käed on.  Targem oleks ikka küpsised pakenditesse jätta.

Võibolla dramatiseerisin olukorra üle, kuid natuke võiks ikka hügieenile mõelda ka.