Mitme sõidurajaga teel soovitab Sirk jalgratturil vasakpöörde tegemiseks ohutuse huvides kehastuda jalakäijaks – jääda seisma, tulla ratta seljast maha ja ületada sõidutee ülekäigurajal ratast käekõrval lükates.

„Loomulikult võib rattur ka ülekäigurajal sõita, kuid sellisel juhul peab ta arvestama sellega, et otse ristmikule lähenev juht ei pea talle teed andma,“ täpsustas Sirk.

Ringliiklusega ristmik

Ringliiklusega ristmikul on olukord, kus autojuht ringilt väljudes teeb parempöörde ja pööret lõpetades peab ta andma teed jalakäijale, aga samamoodi ka jalgratturile, kes ülekäigurajal teed ületab. Olukord on hoopis kummaline aga jalgratturi jaoks.

Liiklusseadus ütleb, et rattur võib ülekäiguraja ületada sõites, kuid tal ei ole siis autode suhtes eesõigust, välja arvatud juhul kui autojuht teeb pööret ristmikul. „Jalgrattur, kes esimese teepoole ületab eesõigustatult, peab sõidutee keskele jõudes ristmikule lähenevale autole teed andma,“
selgitas Sirk.

Sirgi sõnul tekibki jalgratturi jaoks absurdne olukord, kus ringilt väljuv juht peab andma ratturile teed, aga ringile lähenev juht jalgratturile teed andma ei pea. Jalgrattur peab keset teed muutuma jalgratturist jalakäijaks.

Teed võib ületada sõites või ratast käekõrval lükates

Sirgi sõnul on ratturil õigus sõites ülekäigurada ületada, kuid ta peab arvestama, et siis autojuht talle teed andma ei pea. „Autojuhil on siis eesõigus,“ kinnitas Sirk. „Kui rattur tahab endale jalakäija eesõigust saada, peab ta rattalt maha tulema, kehastuma jalakäijaks ja ületama tee ratast käekõrval lükates.“

Sirk soovitas iga kord kui olukord on teed ületava ratturi jaoks keeruline, tulla ratta pealt maha ja ületada sõidutee ülekäigurajal ratast käekõrval lükates. „Nii ei teki pärast vaidlust, kas ta oli jalgrattur või jalakäija, sest ratta käekõrval lükkamist käsitletakse liiklusseaduse järgi jala käimisena,“ märkis Sirk. Ta lisas, et ka tõukerattad on võrdsustatud jalakäijatega ja rattaga sõitmiseks loetakse ainult pedaalimist.