Teder märkis sellel nädalal Ruhnu vallavolikogule saadetud märgukirjas, et põhiseadusega ei ole kooskõlas sünnitoetuse maksmise määruse osa, mis kohustab sünnitoetuse saamiseks registreerima lapse sünni Ruhnu vallavalitsuse kantseleis, esitama sünnitunnistuse ja jätma lapse elukohaks pärast tema registreerimist Ruhnu valla, kirjutab BNS.

Teder märkis, et sünnitoetuse maksmise tingimus, mille järgi peab lapse sünd olema registreeritud Ruhnu vallavalitsuse kantseleis, on ebamõistlikult koormav inimestele, kellel ei ole võimalik kantseleisse isiklikult kohale minna või kes sooviksid kasutada muid seadusega ette nähtud võimalusi lapse sünni registreerimiseks.

"Kuna sünni registreerimise kohast ei sõltu lapse rahvastikuregistri järgne elukoht, siis ei ole kohustus registreerida lapse sünd Ruhnu vallavalitsuse kantseleis vajalik meede saavutamaks eesmärki, et sünnitoetust saavad üksnes Ruhnu vallaga püsivat sidet omavad pered. Vallavalitsuse eesmärgi saavutamisele aitab hoopis enam kaasa määruses juba sisalduv varasema Ruhnu vallas elamise nõue lapse vanematele," nentis õiguskantsler.

Tederi hinnangul ei ole perekonnaseisutoimingute seadusega kooskõlas sünnitoetuse maksmise tingimus, millega nõutakse vanematelt lapse sünnitunnistuse esitamist, kuna seadus keelab avaliku võimu teostajatel nõuda isikult rahvastikuregistri andmete väljavõtte esitamist.

"Sünnitoetuse maksmise tingimus, mille järgi peab lapse elukohaks jääma Ruhnu vald, ei ole piisavalt selgelt ja arusaadavalt sõnastatud. Ei ole üheselt selge kui pika perioodi jooksul peaks laps või pere Ruhnu vallas elama, et tingimus oleks täidetud. Samuti ei selgu, milliseid tagajärgi toob kaasa selle nõude rikkumine. Nende küsitavuste tõttu ei ole see sünnitoetuse saamise tingimus isikutele üheselt mõistetav ja on seetõttu vastuolus õigusselguse põhimõttega," kirjutas Teder.