„Pärast 13 tundi ombudsmani vahendatud läbirääkimisi ei leidnud ta alust esitada kirjalikku ettepanekut, mille mõlemad pooled oleksid tema arvates heaks kiitnud,“ teatas OLF oma avalduses AFP vahendusel. „Streik kestab nüüd juba 15. päeva ja selle hind on 2,9 miljardit krooni (386 miljonit eurot).“

Norra tööhõiveminister Hanne Bjurstrøm kutsus üles korraldama läbirääkimiste teist vooru.

Naftatööstus kuulutas reedel välja lokaudi vastuseks enam kui 700 Põhjamere naftatöölise streigile, mille ajendiks on pensionid.

OLF-i teatel läheb 24. juunil alanud streik maksma kümneid miljoneid eurosid päevas.

Norra riiklik naftafirma teatas, et lokaut algab esmaspäeval kell 22.00 Greenwichi aja järgi, ning selle tõttu peatub kogu naftatootmine Norra mandrilaval, kus opereerib umbes 50 firmat, sealhulgas ka BP ja Royal Dutch Shell.

Lokaut tähendab seda, et 6515 töölist ei lubata alates teisipäevast töökohtadele.

Statoil teatas, et ootab tootmise vähenemist umbes 1,2 miljoni barreli võrra päevas, mis läheb maksma 520 miljonit krooni (69 miljonit eurot) päevas.

Streigi põhjus on see, et 62-aastaselt, kolm aastat enne naftatööliste tavapärast ja viis aastat enne Norra ametlikku pensioniiga, pensionile minevatel töölistel tahetakse kärpida 1998. aastal kehtestatud pensionilisa.

Ametiühingud nimetavad lokauti argpükslikuks ning kinnitavad, et nende nõudmised on legitiimsed, kuid tööandjate sõnul on pensionid enam kui õiglased.

„Naftafirmade töötajatel on keskmine aastasissetulek miljon krooni (133 000 eurot) ja pensioniiga 65 aastat,“ ütles OLF-i pealäbirääkija Jan Hodneland. „Juba see muudab nad Norra pensioniliidriteks. Sellest hoolimata on nad valinud oma jõu näitamise, et saada veelgi paremaid tingimusi.“

Norra on suuruselt kaheksas naftaeksportöör maailmas ja suuruselt teine maagaasieksportija.