Mis praegu kagupiiril toimub?

Praegu on seal mõlemas piiripunktis küllalt rahulik. Väljuval suunal paistavad olevat juhuslikud piiriületajad, kütusevedajaid silma eriti ei hakkagi, üksikud Passatid, aga ilmselt nemad ka kütuse järgi ei sõida – me rääkisime nendega. Luhamaal oli küll lätlasi natuke, kes uurisid, mis toimub ja olid rahulolematud. Mõned keerasid tagasi Läti poole. Koidulas oli aga veel rahulikum. Koidulas oli veel mõningaid neid, kes olid öösest sinna jäänud ja ei kes soovinud maksta. Juurde neid aga ei tulnud.

Kas mingi hulk inimesi on endiselt Venemaal ja ei saa Eestisse, sest nad ei taha aktsiisi maksta?

Hetkel ma arvan, et need, kes õhtul ja öösel tulid, on kõik ära maksnud ja on ära läinud. Mõned üksikud masinad seisavad meil juba eilsest hommikust ja isegi vist üks varasemast. Need [autojuhid] läksid kas raha järele või mõtlevad, mida teha. Tegime neile aktid ja fikseerisime kütuse koguse. Nad ise on ära läinud.

Milline on kütusevedajate suhtumine?

Teatud üllatusmoment on nendel küll, et kas tõesti me nüüd nii rangelt jätkame kontrolltegevust. See paistab olevat neile ikkagi üllatav.

Kas on kavas ranget liini jätkata?

Igal juhul. Mitte mingil tingimusel ei lase me seda kontrolli taset allapoole.

Mis lisajõud need on, mille te selle äri lõpetamiseks kagupiirile viisite?

Vastavalt vajadusele kasutame me teiste piirkondade inimesi, seda nii lisatööjõu mõttes kui ka piiriametnike toetamiseks. Väga täpselt ei saa ma kommenteerida, palju neid seal on, aga meil on valmisolek sinna minna ja me oleme lisajõudu planeerinud aegadesse, kui kütusevedajaid ilmub rohkem piirile. Alaliselt me lisajõudu sinna ei planeeri.

Kas taoline intensiivsem kontroll on juba kehtestatud ka Ida-Virumaal?

Jah. On küll eripära, et me alustasime nende suurte juhuveobussidega ja nüüd tihendame kontrolli ka sõidukite üle. Need ameerika väikebussid on juba kinni peetud, aga ka muud väiksemad sõidukid, nagu jõudu on. Nüüd on lauskontroll kõigis piiripunktides kõikide sagedaste piiriületajate kütuse üle.

Kagu-Eestis on see saanud kütusevedajate ja kohalike inimeste väga kurja tagasisidet. Milline oli suhtumine Ida-Virumaal?

Ida-Virumaal pole ma ise käinud, ei oska seda kommenteerida. Reaktsioonidest on täiesti selge, et need, kelle jaoks see oli elatusallikas, on eriti kurjad. Kellele see oli lihtsalt soodsam kütuse ostmise võimalus, need elavad ilmselt kergemini üle. Aga need, kes on tõesti juhukülalised, käivad võibolla reisil, nende käest oleme väga head tagasisidet saanud, et piirijärjekord on lühem ja piiril ei kogune kambad. Piiriületus on rahulik ja sujub. See tagasiside on väga konkreetne ja tolliametnikke väga toetav.

Kas lisaks piiril kontrolli tugevdamisele võetakse samme ka sisemaal toimuva edasimüügi tõkestamiseks?

Me olemegi siin viimastel päevadel nii vihjete peale kui oma info põhjal kontrollinud üle neid [kohti], kus oleme varem [kütuse müümist] avastanud ja kus me arvame, et võib olla. Me oleme täpselt sedasama tegemas sisemaal, tegelemine ei jää vaid piirile. Teame, et varasemalt on üle saadud ja ka praegu on realiseeritavat kütust igal pool. Praegu me just tegelemegi selle infoga, kus turustamiskohad on, et need üle kontrollida ja mõned üksikud oleme ka avastanud.