"Suur oli üllatus, kui täna Saue tammikusse sisenedes torkas silma sõna otses mõttes kohutav laastamistöö - teed üles küntud, korralik songermaa, suured masinad. Ühtegi silti väljas ei olnud, mis ehitusega tegemist, kes teeb seda, kes on tellija," kirjeldas endine Saue linnapea Ero Liivik oma muret.

"2006. aastal sai sinna rajatud linnaelanike poolt armastatud suusa- ja jooksurajad, nüüd on see kõik muudetud kasutuskõlbmatuks. Linn on sinna pannud palju raha, nüüd on see kõik hävitatud. Saue tammik on looduskaitsealune paik," sõnas Liivik.

Saue linnavalitsuse keskkonna ja maakorralduse spetsialist Villu Liiv selgitas Delfile, et see on linna maa ning praegu käib seal trasside panek.

"See ei ole tammik, vaid tammiku kõrvale jääv ala ja seal käib Euroopa projektina linna ühistrasside, vee ja kanalisatsiooni ehitus. Paigaldatakse lihtsalt natukene pinnast suusamäe peale ja parandatakse trassid," lausus Liiv.

Tegu pole looduskaitsealaga

Linnavalitsuse esindaja kinnitusel pole tegemist looduskaitsealuse paigaga.

"Saue tammik on tõepoolest looduskaitse all, aga see ala ei ole tammiku piires, vaid seal kõrval. Kõik see on tegelikult kooskõlastatud keskkonnaametiga, et seda mäge üldse suurendada. Ega niisama ei saa isetegevust teha," nentis Liiv.

Liiv lisas, et terviserada jääb alles.

"Terviserada jääb alles ja läheb paremaks. Suusamägi tuleb suurem, aga praegu lihtsalt momendil on ta tõesti kasutuskõlbmatu. Mina arvan nii, et vee- ja kanalitrassid lähevad järgmisse aastasse. Tänavu joosta ei saa, sest rada tõstetakse. Aga talvel saab kindlasti juba suusatada," märkis Liiv.

Linnavalitsuse kõneisiku teatel käivad teetööd igal pool üle linna.

"Esimene etapp kolmest on meil juba tehtud ja tänavaid taastatakse igal pool. Linnakodanikud on loomulikult pahased - meil on ju Sauel tänavad kõik üles kaevatud hullemini kui Tallinna linnas, sellepärast et trassi ei saa muudmoodi panna. Vett ja kanalisatsiooni 99 % tahab, aga üks ei taha," lausus Liiv.