Euroopa Komisjoni, eurogrupi ja Euroopa Keskpangaga koos ette valmistatud dokument näeb euro pikaajalise stabiilsuse tagamiseks ette nelja olulist sammast.

1. Integreeritud finantssüsteemi raamistik, mis peab vältima panganduskriise ja sellega kaasnevaid kulusid maksumaksjatele. Pangandussektori järelevalve tõstetakse Euroopa tasemele ning luuakse ühised mehhanismid probleemsete pankade lahendamiseks ja säästude garanteerimiseks.

2. Ühtne eelarveraamistik, mis sisaldab eelarvete koordineerimist, ühist otsustetegemist, otsuste tugevamat jõustamist ja sellega kaasnevat liikumist ühtsete võlakirjade väljaandmise poole. See raamistik võib sisaldada ka rahalise solidaarsuse erinevaid vorme.

3. Ühtne majanduspoliitika raamistik, milles on vajalikud mehhanismid, et rahvuslikud ja euroopa poliitikad on olemas, et toetada jätkusuutlikku kasvu, tööhõivet ja konkurentsivõimet ning tagada rahaliidu sujuv toimimine.

4. Tagatakse vajalik demokraatlik legitiimsus ja vastutus rahaliidus langetatud otsuste eest. See põhineb solidaarsusel ja ühises legitiimsuses ühiste poliitikate üle.

Natuke detailsemalt lahti kirjutatuna sisaldavad van Rompuy ettepanekuid kehtestada ühist otsust, kui suur võib olla üksikute riikide eelarvedefitsiit ja riigi võlatase. Keskpikas plaanis võib see kõik tähendada ühtsete võlakirjade väljaandmist, mida garanteerivad kõik riigid.

Oluliseks peetakse ühtse majanduspoliitika raamistiku muutmist paremini jõustatavaks, et jätkusuutmatud majanduslikud otsused ei paneks ühisraha ohtu. "Selline raamistik oleks eriti tähtis, et suunata majanduspoliitilisi otsuseid sellistes valdkondades nagu tööjõu liikumine või maksupoliitika koordineerimine," seisab dokumendis.

Neljapäeval ja reedel arutavad euro päästmist ka Euroopa Liidu valitsusjuhid. Nende otsused võivad, aga ei pruugi ühtida sellega, mida Van Rompuy ette on pannud.