Suurbritannias viibivat Assange'i ootab esmalt Rootsi prokuratuur, kes kahtlustab teda vägistamises ja seksuaalses rünnakus 2010. aastal. 40-aastane austraallane kardab, et Rootsi annab ta hoopis USA sõjaliste ja diplomaatiliste memode lekitamisega seoses Ühendriikidele välja.

"Lõppude lõpuks võib kogu asi olla selles, milliseid tagatisi on Ühendkuningriik, Ühendriigid ja Rootsi valmis andma," ütles Assange Austraalia ajalehele Sydney Morning Herald.

"Näiteks kui USA garanteeriks, et lõpetab kriminaaluurimise ja loobub Wikileaksi tegevuse edasisest uurimisest, siis oleks see oluline tagatis (...) diplomaatilistel kohustustel on teatud kaalu," ütles Assange usutluses.

Assange pages eelmisel nädalal Ecuadori Londoni saatkonda ja palus sellelt Lõuna-Ameerika riigilt poliitilist varjupaika. Ta põhjendas varasemas usutluses veidrat sammu sellega, et kodumaa Austraalia on ta hüljanud, keeldudes sekkumast tema Suurbritanniast Rootsile väljaandmise protsessi.

Briti võimud on lubanud varitseda hetke, mil Assange Ecuadori saatkonnast väljub, et te siis kautsjonitingimuste rikkumise eest vahistada.