Expresseni peatoimetaja Thomas Mattson mõisteti süüdi relvakuriteole õhutamises, endine uudistetoimetaja Andreas Johansson aga relvakuriteole kaasaaitamises. Ajakirjanik Diamant Salihu, kes eksperimendi käigus relva ostis, mõisteti süüdi relvakuriteos, vahendab The Local.

Kõik kolm said reede hommikul Malmö ringkonnakohtus tingimisi karistused ja rahatrahvi.

Juhtum sai alguse 2010. aastal ilmunud artiklist ebaseaduslikust relvakaubandusest Malmös.

Mattson ja Johansson andsid Salihule loa osta relv, et näidata lugejatele, kui kerge on Malmös ebaseaduslikku relva omandada.

2010. aasta 24. oktoobril toimunud relvaost oli osa Expresseni uurimusest Malmös tol ajal tegutsenud saritulistaja kohta.

Expressenil kulus viis tundi, et omandada 7,65-millimeetrine poolautomaatne püstol Crvena Zastava.

Pärast ostu viisid nad püstoli kohe politseisse, mis võeti kohtus arvesse kui süüd kergendav asjaolu.

„Ajakirjanikud, kes uurisid ebaseaduslikku relvaäri ja kes andsid ostetud relva politseile üle, mõisteti Malmö ringkonnakohtus süüdi – samal ajal on Malmös lahendamata kaheksa mõrva,“ ütles Mattson agentuurile TT. „Ilmselt ei mõtle ainult mina, et see paistab natuke imelik.“

Mattson lisas, et ei ole vastu samasuguste meetodite kasutamisele Expressenis ka tulevikus.

„Peatoimetajana ei peaks enne tulevasi artikleid ei üht ega teist lubama, aga Expressen jätkab kindlasti ebakonventsionaalsete meetodite kasutamist, et uurida kuritegevust, mida politsei ja prokuratuur ei ole suutnud peatada,“ kinnitas Mattson.

Kohtuotsust kritiseeris ka Rootsi ajakirjanike liidu esimees Jonas Nordling.

„See on otsus, mida ei oleks kunagi pidanud langetama. See on pettumus, pehmelt väljendudes,“ ütles Nordling ning küsis, kui palju arvestas kohus sellega, et relv osteti ajakirjandusliku eksperimendi käigus.

Kohtunik Eva Wendel Rosberg seletas, et kohus üritas sõnavabaduse kaitset võimalikult laialt tõlgendada, kuid sellest ei piisanud. „Isegi sellest lähtuvalt ei või ajakirjanikud vabalt kuritegusid toime panna eesmärgiga kirjutada artikkel.“