Valge Maja pressiesindaja Jay Carney teatas, et USA president ei sõida Vladivostokki Aasia-Vaikse ookeani majanduskoostöö (APEC) tippkohtumisele, mis toimub 2.-9. septembril. Carney väitis küll, et loobumine ei ole seotud Kremli otsusega. APEC-i kohtumine langevat lihtsalt kokku USA demokraatliku partei rahvusliku kongressiga, kus Obama ametlikult presidendikandidaadiks nimetatakse, kirjutab Kommersant.

USA riigidepartemangu allikas ütles Kommersandile, et USA presidendi plaane mõjutas APEC-i kohtumise organiseerijate otsus korraldada see tavapärase novembri asemel septembri alguses. Samas oli APEC-i tippkohtumise toimumisaeg teada juba ammu, Obama loobumisest teatati aga alles pärast Putini otsust Camp Davidisse mitte sõita.

USA administratsiooni allikas kinnitas, et Putini ootamatu loobumine G8 tippkohtumisele sõitmisest tekitas Valges Majas mõningast hämmeldust. „Tema ainuke kohtumine Barack Obamaga toimus Moskva-lähedases residentsis 2009. aasta suvel ja üldise arvamuse kohaselt oli see üsna jahe,“ ütles allikas. Valge Maja astus isegi kaks kuud tagasi demonstratiivse sammu ja teatas, et G8 tippkohtumine viiakse Chicagost üle Camp Davidisse, et Putin ei oleks pidanud sõitma Chicagosse enne NATO tippkohtumist, millest Venemaa keeldus osa võtmast.

Ameeriklased kavatsesid G8 tippkohtumise raames läbi viia kahe riigi presidendi täiemõõdulised suletud kõnelused, mis oleksid toimunud Valge Maja ovaalkabinetis. Arutatud oleks Euroopa raketikilbi ja kahepoolse majanduskoostöö probleeme.

„Kõik need küsimused on otsustatud lahendada enne G20 tippkohtumist juunis,“ teatasid USA allikad Kommersandile. „Administratsioonis leitakse, et kõiki neid probleeme on kompleksselt parem arutada Vladimir Putiniga.“