Esimesel juhul, Põhja-Tallinna linnaosavanema Karin Tammemägi osas jõudis prokuratuur seisukohale, et et tervisepäeva korraldamine ja reklaamimine ning seinakalendrite tellimine linnaosavalitsuse eelarvest on iseenesest põhjendatud, seega pole tegu omastamisega, olgugi, et tema tegevust võis tõlgendada isikliku valimisreklaamina linna raha eest.

Teisel juhul - Priit Toobali ja Ester Tuiksoo väidetava mõjuvõimuga kauplemise osas - teatas prokuratuur, et tulenevalt riigikohtu otsusest Mati Eliste kohta ei ole mõjuvõimuga kauplemise koosseisu rakendamine üldjuhul enam võimalik ja kriminaalasi lõpetati selles osas.

Kaitsepolitsei rõhutab, et kriminaalmenetlust juhib prokuratuur ja et kapo ei alusta kunagi menetlust, kui prokuratuur ei näe kuriteo tunnuseid.

"Kriminaalmenetluslikud otsused lähtuvad parasjagu olemasolevast kohtupraktikast. Näiteks mõjuvõimuga kauplemise puhul oli varasem maakohtu ja ringkonnakohtu praktika erinev hiljutisest riigikohtu tõlgendusest," selgitas kaitsepolitsei pressiesindaja Harrys Puusepp.

"Kriminaalmenetluse alustamisel tõlgendati mõjuvõimuga kauplemise kuriteokoosseisu sarnaselt maakohtu ja ringkonnakohtuga, millest johtuvalt oli menetluse alustamine õiguspärane ja möödapääsmatu," lisas ta.

"Prokuratuur on täna põhjalikult selgitanud, kuidas riigikohtu hiljutine otsus ja uus tõlgendus on tinginud kriminaalmenetluse lõpetamise. Kaitsepolitsei nõustub täielikult selle selgitusega ja juhindub kriminaalmenetluses valitsevast kohtupraktikast ning prokuratuuri seisukohtadest."

Mati Eliste otsuse järel tuleb tuvastada mõjutamise ebaseaduslikkus, kuid vastav normistik seadustest puudub

Riigiprokuratuur teatas täna,. et Priit Toobalile ja Ester Tuiksoole esitatud kahtlustustes on asutud seisukohale, et kahtlustatavate poolt oma mõjuvõimu kasutamine eesmärgiga saavutada SA Tallinn 2011 ja muude Tallinna linna ametiisikute poolt otsuste tegemist tasu maksva isiku huvides on ebaseaduslik.

Korruptsioonivastase seaduse kohaselt on ametiisikul, kes peab tasuta osutama teenuseid või langetama otsuseid, keelatud nõuda või vastu võtta nende eest tasu rahas, loonustasuna või mingi vastuteenena. Sarnast käsitlust on toetanud senine kohtupraktika.

Käesoleva aasta 30. aprilli otsusega Mati Eliste kriminaalasjas asus riigikohus erinevalt maa- ja ringkonnakohtust aga seisukohale, et ametiisiku mõjutamist ei saa käsitleda ebaseaduslikuna lähtuvalt korruptsioonivastases seaduses sisalduvatest ametiisiku poolt tasu võtmist keelustavatest normidest, vaid eraldi tuleb tuvastada tema poolt ametiisiku mõjutamise ebaseaduslikkus. Samas puuduvad Eesti õiguskorras käesoleval ajal normid, mis eristaksid ametike seaduslikku mõjutamist ehk aktsepteeritud lobitöö ebaseaduslikust.

Sellest tulenevalt ei ole mõjuvõimuga kauplemise koosseisu rakendamine üldjuhul enam võimalik, mistõttu riigiprokuratuur lõpetab kriminaalasja Ester Tuiksoo ja Priit Toobali mõjuvõimuga kauplemise episoodis.