Nad otsivad jälgi 900st prantsuse juudist, kelle sakslased 1944. aasta mais Leetu ja Eestisse tööd tegema küüditasid. Miks just siia, pole teada. Prantsusmaale tagasi jõudis neid elusalt vaid 22. Umbes 600 neist viidi Leetu ja 300 Eestisse. Gruppi kuuluvad peamiselt küüditatud meeste sugulased ja sõbrad.

10. mail sel aastal olid nad jälle Eestis ning päevakorras oli uus punkt, nimelt eelmisest reisist tehtud filmi, "Me oleme 900 prantslast“, vaatamine kinos Artis. Filmi teemaks oli küll kadunud 900 mehe otsimine, aga kuna jälgi neist on vähe, siis on peatähelepanu surnud meeste sugulaste tunnetel.

Kadunud 900st prantslasest on väga vähe teada, vaid väheste kohta on teada nende surmaaeg või surmakoht. Mõne kohta on üsna konkreetset infot, ühe mehe küüditasid Nõukogude võimud peale sõda omakorda Kasahstani ning tema viibimist seal kinnitavad mitmeid allikad.

Eelmise reisi ajal suutsid siinsed võõrustajad leida ühe eestlasest tunnistaja, kes oli ise 1944. aastal Patarei vanglas ning pani saabunud prantslaste nimed vihikusse kirja. Surnud meeste sugulaste erutus oli tohutu, aga 66 aastat hiljem ei mäletanud mees muidugi ühtegi nime, ta suutis meenutada vaid teatud üksikasju meeste saabumisest. Ent sugulased tahtsid just nimesid ja nimede puudus tekitas tohutut pettumust. Vihik nimedega on hävitatud, kinnitas tunnistaja. 

Ent sama reisiga oli kaasas ka viimane ellujäänu, Henri. Tema jaoks oli reis Eestisse meenutus sellest, kuidas ta 1944. aasta maist augustini Lasnamäel tollal seal asunud lennuvälja töökorda püüdis seada. Lennuväljal töötas prantsuse juute umbes 50, paljud töötasid hoopis metsas, kuhu neid ka jäi päris palju.

Märke 300st Eestisse jäänud prantslasest oli vähe ning väga palju oli muutunud. Lennujaama juures asuva ühe kunagise hoone tundis Henri ära, aga sellele oli tekkinud korsten, mida varem polnud.

Miks küll käia iga kahe aasta tagant vaatamas kohti, kus aastakümnete eest surid nende isad, vennad, vanaisad ja onud? See aitab valu vastu, laususid intervjueeritud üksteise järel. Aga aja jooksul tuleb see valu jälle tagasi ja kogu ring algab uuesti.