"Näete, lifti põranda pidime ära vahetama, see oli ära reostatud," rääkis RusDelfile korteriühistu esimees Aleksandr ning lisas, et tihtipeale on ka trepp reostatud, kuna seal süstivad end narkomaanid. "All oli tulekahju, päästjad tuvastasid, et tegu oli süütamisega."

Trepikoja seintel võib näha verepritsmeid, mis narkomaanid on trepil süstides tekitanud. Aleksandri sõnul luges ta ühel päeval kokku 50 inimest, kes nende majas narkootikume ostmas käisid. "Küüniline on see, et üheksanda korruse elanik vabanes alles augustis vanglast, jäädes elektroonilse valve alla ning hakkas kohe müüma "valget hiinlast"," rääkis ühistu esimees.

Narkomaanid käivad oma vahenditega doosi valmistamas 

Üheksandal korrusel avab kella peale ukse purjus naine. "Kas vastab tõele, et siin korteris müüakse narkootikume?", küsime otse.  Räpases köögis hakkab vanem naine kaeblikul häälel halama: "Mitte midagi sellist siin ei ole, poeg istus kaks korda narkootikumide pärast, mis siis nüüd.... Ta ei ela ju siin, siin elan mina, lapselaps mehe ja pojaga. Joodikust tütar ainult käib siin."

Köögilaual on näha rull fooliumit, millesse pakitakse narkootikume. Aleksandri sõnul käivad narkomaanid siin oma lusika ja tulemasinaga,  valmistades kohapeal vajaliku doosi ning lahkuvad, sobiv annus juba süstlas.

"Inimesed valetavad, tegelikult tahetakse meid sellest korterist välja tõsta, sest esimees tahab seda endale," karjus purjus naine.  "Ei ole vaja siin midagi fotografeerida!"

"Terve perekond müüb narkootikume?", sekkus jutuajamisse lapseootel tütretütar. "Vaadake, kus meil siin korteris on kulda ja kalliskive!" Korteriühistu koosolekul hääletati selle poolt, et juhatus hakkaks valmistama ette korteri sundvõõrandamist, kuid ühistu esimees on sunnitud nentima, et üürivõlg on korteril tasutud. "Kohe kui selle raseda onu vanglast vabanes, maksti kogu võlg ära, koos viivistega."

Esimesel korrusel aga täiesti teine "firma", mis majaelanike sõnul tegutseb juba paarkümmend aastat ning mis alguses müüs narkootikume otse aknast, nüüd aga kas korterist või tänaval.

Konstaabel: kui ka midagi oli, ma ei mäleta

Majaelanikud on oma murega pöördunud mitmele poole, käidi isegi isegi linnapea Edgar Savisaare jutul, aga abi ei ole kusagilt saadud. 

"Kohalik konstaabel pole siin kordagi käinud," räägib Aleksandr. "Rääkisin temaga korra telefonis ja sain aru, et seda probleemi tema ei lahenda. 3. oktoobril saatsime politsei- ja piirivalveametile 50 majaelaniku allkirjaga pöördumise, kus palusime lõpetada meie majas käiv narkomüük. Mõne aja pärast sain telefonikõne konstaabilt, kellele oli meie kiri edastatud ning kes edastas selle narkopolitseile."

"Mina kahjuks ei saa sellel teemal midagi täpsemalt kommenteerida," sõnas konstaabel Karin Limbak Delfile. "Mul ei ole ammu selle kohta ühtegi kaebust olnud, kui ka midagi on olnud, siis ma täpselt ei mäleta, aga see peaks olema antud narkopolitseile lahendada, mina ei saa nende töösse sekkuda."

Politsei valve ajal narkomüüki ei toimunud

Aleksandri sõnul öeldi neile narkopolitseist, et maja jälgiti kahe päeva jooksul ning mingit narkotegevust ei täheldatud. "Tõepoolest, kaks päeva oli siin rahulik, aga kohe, kui varitsus lõppes, algas taas narkomaanide tegevus."

Politsei algatas majaelanikelt saadud info alusel möödunud aasta oktoobris kriminaalmenetluse, uurimaks, kas antud korteris toimub narkootilise aine ebaseaduslik käitlemine, rääkis Delfile politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Ilmar Kahro. "Seda aadressi on Põhja prefektuuri narkoüksus kontrollinud mitmel korral, kuid narkootilise aine käitlemist seal seni tuvastatud ei ole. Samuti ei ela isik, kellele ühistu esimees korduvalt viidanud on, politseile teadaolevalt püsivalt selles majas," selgitas Kahro.

Küll aga pidas politsei antud avalduse sisu kontrollides samas trepikojas tänavu 20. märtsil kinni 23-aastase mehe, kelle juurest leiti suures koguses narkootilist ainet fentanüüli ning kellele on esitatud kuriteokahtlustus narkootilise aine ebaseaduslikus käitlemises suures koguses. Prokurör esitas ka taotluse isiku vahistamiseks, kuid kohus ei rahuldanud seda taotlust.

Narkomüügi tõendamine ei ole lihtne, uurimine võtab aastaid 

Kahro kinnitusel laekub politseile igapäevaselt erinevaid vihjeid narkootiliste ainete vahendamise või tarvitamise kohta ning piisavalt infot sisaldavaid vihjeid alati ka kontrollitakse. "Paraku ei ole narkootiliste ainete vahendamise tõendamine lihtne ega kiire protsess ning selliste kuritegude uurimine ja suures koguses aine vahendaja kohtus süüdi mõistmine võib võtta aastaid. Samas on selliste kuritegude puhul ka äärmiselt kõrge retsidiivsus ning ühe inimese kinnipidamisel kipub n.ö pooleli jäänud äri jätkama pereliige või tuttav. Ka selles trepikojas kinni peetud noormehe puhul on narkokuriteos kahtlustatavana samas kohas 2009. aastal kinni peetud ka tema vend ja korduvalt on narkokuriteo eest karistatud nende ema," sõnas Kahro.

Delfi uuris ka, kas politsei saab kinnitada, et Tallinnas on enam-vähem kõik elumajades asetsevad narkokauplemise kohad kaardistatud?

"Politsei teab nendest elumajades asuvatest narkokauplemise kohtadest, millest on meile teada antud või mis on politsei poolt erinevate kriminaalmenetluste või muu politseitöö käigus tuvastanud. Kuna narkokuriteod on peitkuriteod, siis ei saa kunagi öelda, et politsei teaks absoluutselt kõiki narkokauplemise kohti, kuid teeme süstemaatiliselt tööd nende avastamiseks," vastas politsei pressiesindaja.

Delfit minema saates ohkab Aleksandr: "Kui näeme narkomaani trepil end süstimas ja politsei kutsume, saabub see alles paari tunni pärast, kui enam kedagi püüda ei ole. Kui ma isiklikult võtsin kinni ühe narkomaani ja selle neile üle andsin, lasti ta vabaks ning korterit läbi ei otsitud - neil pole selleks õigust. Kasutatud süstlaid loobitakse aga otse meie maja ette, lasteaia kõrvale."