14 Keskerakonda kuuluvat ning sealt välja astunud keskerakondlast esitasid sotsiaalminister Hanno Pevkurile järelepärimise selle kohta, mida on sotsiaalministeeriumil kavas teha palgalõhe vähendamiseks.

Kui Pevkur oli täna riigikogus oma suhteliselt üldsõnalise esinemisega valmis saanud, esines Keskerakonna fraktsiooni liige Marika Tuus-Laul kõnega, milles nõudis naiste suuremat kaasamist riigijuhtimisse. Seejärel aga võttis sõna samale arupärimisele alla kirjutanud Vassiljev ja hakkas rääkima hoopis muud juttu kui Tuus-Laul või Pevkur.

"Mis puudutab palgalõhet, siis on olemas kõrgemapalgalised kohad, madalamapalgalised kohad. Teate, niikaua kuni mehed ei lähe hooldajateks ja põetajateks, see palgalõhe ongi. Ma kardan, et me natukene üritame siin näha probleemi või tekitada probleemi seal, kui probleem on hoopis teises kohas. Meil on tõesti sellised ametikohad või töökohad, kus palk on selline, et sa lihtsalt ei ela sellega ära, ole sa mees, ole sa naine, noor või vana, ei ela selle palgaga ära ja kõik," lausus Vassiljev.

"Me räägime väga palju võrdõiguslikkusest. Mul midagi selle vastu ei ole, poliitiliselt muidugi peaksid mees ja naine võrdsed olema ja sotsiaalselt ka teatud määral. Aga siiski, niikaua kuni mehed ei hakka sünnitama, ei saa olla võrdõiguslikkust. Kas me tõesti tahame mingit hermafrodiitide ühiskonda, kus inimesed hakkavad punguma? See on nagu mingi väga halb ulmekas. Ma väga loodan, et seda ei juhtu mitte iialgi ega saagi juhtuma," lisas Vassiljev.

Vassiljev selgitas, et tema hinnangul pole Eestis tegemist mitte soolise, vaid majandusliku ebavõrdsusega ning tegeleda tuleks seetõttu just madalamate palkade tõstmise, mitte sooküsimusega. Probleemi lahenduseks soovitas ta astmelist tulumaksu. 

"Lõppude lõpuks, ikkagi päris võrdõiguslikkust absoluutselt kõiges inimsugude vahel, kahe soo vahel ei tule mitte iialgi, ei saagi olema, sellepärast et naised kui vastutustundlikumad lähevad sellele madala palgaga töökohale, sest keegi peab ju põetama neid haigeid vanakesi, kes siis muu, naised võtavad selle odava töö vastu," arvas Vassiljev.

"Mehed jällegi selle eest, et nad on karjäärihimulised, et nad tahavad rohkem raha teenida, muuseas selleks, et oma naist ja lapsi üleval pidada. Mehed maksavad selle eest väga ränka hinda, meeste keskmine eluiga on peaaegu kümme aastat lühem kui naiste oma," nentis Vassiljev.

"Meestel on ka elu väga raske. Võtame kas või joomise ja liiderdamise. Aga miks me ei räägi sellest, et eluiga on niivõrd erinev meestel ja naistel? Hakkame siis eluea võrdsustamist samuti nõudma. Teate, maailm ongi ebaõiglane, mingil määral ta ebaõiglaseks jääb. Aga katsume vaeseid, olgu nad mehed või naised, rohkem toetada, et nad jõuaksid keskklassi," lõpetas Vassiljev.