Rootsi relvajõude ei saa kasutada, kui olukord seda nõuab,“ ütles kaitseanalüütik Johan Tunberger, kes on varem töötanud Rootsi totaalkaitse uurimisinstituudis (FOI), teatab Svenska Dagbladet The Locali vahendusel.

Valitsus, mis peab prioriteediks tasakaalus majandust, arvab, et relvajõude tuleb reformida ilma raha juurde süstimata, mis Tunbergeri sõnul viib katastroofini.

Kui uus kaitseminister Karin Enström aprilli keskel ametisse astus, ütles peaminister Fredrik Reinfeldt, et uue ministri üks põhilisemaid ülesandeid on relvajõudude finantsolukorra korras hoidmine.

Rootsi 2012. aasta kaitse-eelarve on 8,9 miljardit krooni (umbes miljard eurot), kuid 27 vajalikuks investeeringuks kulub üheksa miljardit krooni.

Ilma nende investeeringuteta on Rootsi ohus, ütleb Tunberger.

Kui Rootsi kistaks sõtta ja paljud sõdureid saaksid haavata, oleks ülimalt demoraliseeriv, kui ei suudetaks neid ravida ega turvalisse paika toimetada, ütleb Tunberger.

Mereväe korvettidel ja relvajõududel üldiselt on puudu õhutõrjerakette, millel võivad olla hävitavad tagajärjed.

„Mereväge on niigi vähendatud ja nõrgestatud. Laevadel pole piisavalt relvi ja nad pole usutuv jõud, kui neid lahingus vaja on. Et meil on sada hävitajat JAS, ei loe, kui õhutõrje puudumine armees tähendab, et me ei suuda kaitsta oma baase ja õhujõud alistatakse maapinnal,“ ütleb Tunberger.

Tunbergeri sõnul on probleem selles, et on olemas süsteeme, mis töötavad nagu peaks, aga neil ei ole võimalust koos töötada.

„Relvajõud ei suuda läbi viia suuremõõdulisi operatsioone ja selle üldine tulemus on see, et Rootsi riigikaitse ei ole tegutsemisvõimeline, kui vaja peaks olema,“ nentis Tunberger.