"Ma tõesti ei uskunud täielikku õigeksmõistmisesse ja usun, et prokurör kaebab kohtuotsuse kindlasti edasi. Aga see otsus näitab, et Eesti kohus on sõltumatu," ütles Tammiste Delfile.

Prokuratuur teavitab kohut oma apellatsiooniõiguse kasutamise soovist lähiajal. Tuleb ära oodata 24.mai, mil kohus avaldab põhistatud otsuse. Seejärel saab otsustada apellatsiooni esitamise

Kohus leidis, et Tammiste süü ametialases võltsimises ja valeandmete esitamises ei ole tõendatud, samale seisukohale jõudis kohus ka ametialasele võltsimisele ja valeandmete esitamisele kaasaaitamises süüdistatava Nyaki osas.

Prokurör palus tunnistada Tammiste süüdi ametialases võltsimises ning mõista talle karistuseks rahaline karistus 200 päevamäära ulatuses ehk 11 096 eurot. Veel palus prokurör tunnistada Tammiste süüdi valeandmete esitamises ning mõista selle eest karistuseks rahaline karistus 150 päevamäära ulatuses ehk 8322 eurot. Liitkaristusena palus prokurör mõista Tammistele rahaline karistus 250 päevamäära ulatuses ehk 13870 eurot.

Lisakaristusena palus prokurör võtta Tammistelt kaheks aastaks ära õigus töötada riigi või kohaliku omavalitsuse asutuses või avalik-õiguslikus juriidilises isikus ametikohal, kus temale on pandud haldamis-, järelevalve-, juhtimisülesanded või varaliste väärtuste liikumist korraldavad ülesanded.

Prokurör palus samuti tunnistada süüdi ka Peter Nyaki ametialasele võltsimisele ja valeandmete esitamisele kaasaaitamises ning mõista talle rahaline karistus 190 päevamäära ulatuses ehk 9750 eurot ja 90 senti.

Prokuratuur süüdistas Tammistet ametiisiku poolt dokumendi võltsimises ja võltsitud dokumendi väljaandmises ning ametiasutusele valeandmete esitamises, kui see on toime pandud muu hüve või tulu saamiseks. 2. aprillil alanud protsessil ei tunnistanud Tammiste end süüdi. Ka koos Narva meeriga kohtu all olev Narva linnavalitsuse nõunik Pjotr Njakk kinnitas pärast süüdistuse avaldamist, et ei tunnista end ametiisiku poolt toimepandud dokumendi võltsimisele ja selle väljaandmisele kaasaaitamises süüdi.

Eeluurimisel kogutud andmeil saatis Tammiste vastuseks rahandusministeeriumi esitatud ja linnale võetud rahaliste kohustuste asjaolusid puudutavale päringule enda poolt allkirjastatud lepingu lisa, mis sisaldas valeandmeid. Tammiste tegutsemise eesmärgiks oli uurimisandmetel varjata rahandusministeeriumi ees Narva linnale võetud pikaajaliste rahaliste kohustuste tegelikke asjaolusid ja tekitada teatud asjaoludest ekslik ettekujutus.

"Tammiste tegevus lepingu lisa allkirjastades ja seda rahandusministeeriumile saates on vaadeldav ametialase võltsimisena ja ametiasutusele valeandmete esitamisena, kui see on toime pandud ametliku dokumendi või muu hüve või tulu saamiseks. Nõuniku tegevus lepingu lisa teksti tegelikkusele mittevastavate andmete sisestamise korraldamisel on vaadeldav ametialasele võltsimisele kaasaaitamisena," märkis prokuratuur.