Asevälisministri sõnul ei osanud ta Hiina ja USA järgmise nädala tippkõnelustele pühendatud pressikonverentsi teemaderingis sedalaadi küsimust ette näha ja pole seepärast asjaga kursis.

"Seega ei ole mul teile selles osas informatsiooni anda," vastas ta ajakirjanikele.

Pime Hiina advokaat Chen Guangcheng, keda hoiti pärast nelja-aastast vangistust ligi 20 kuud koduarestis, põgenes oma hästivalvatud kodust, teatasid tema poolehoidjad reedel.

"Ta suutis oma majast 22. aprillil välja pääseda ning sõbrad toimetasid ta turvalisse kohta väljaspool (tema koduprovintsi) Shandongi," ütles USA-s baseeruv aktivist Bob Fu AFP-le.

Advokaadi kohalikud poolehoidjad kinnitasid samuti tema põgenemist koduarestist.

3.-4. mail toimub Pekingis neljas iga-aastane strateegiline ja majandusdialoog, mille raames arutatakse laia poliitiliste ja majandusküsimuste ringi. USA välisminister Hillary Clinton ja rahandusminister Timothy Geithner kohtuvad Pekingis Hiina asepeaministri Wang Qishani ja riiginõukogu liikme Dai Bingguoga.

2009. aastal alguse saanud USA- Hiina strateegiline ja majandusdialoog katab laia teemaderingi alates strateegilistest huvidest, keskkonnast ja inimõigustest ning lõpetades kaubandusküsimustega.