Kapo annab rahvale informatsiooni selleks, et inimesed saaksid oma arvamuse kujundada,“ rääkis peaminister Vikerraadio saates „Reporteritund“.

Kui inimesed saavad kapo aastaraamatust mõtteiainet oma elu korraldamiseks, siis on aastaraamat täitnud oma eesmärgi, ütles valitsusjuht.

Ansip ütles, et diplomaadiga kohtumine ei ole midagi taunitavat või kõlvatut. Ta lisas, et ka tema kohtub saadikutega. Ehkki ta ei käi trennis raamatutega, pidas Ansip võimalikuks, et ta võib mõnele saadikule ka mõne raamatu kinkida.

Valitsusjuhi sõnul on küsimus kaasmaalaste poliitikas kaasalöömises ja kapo hinnangul ei ühti kõikide tegevus päriselt valitsuse eesmärkide ja prioriteetidega.

Tallinna keskerakondlasest abilinnapea Mihhail Kõlvart sattus kapo huviorbiiti seoses Venemaa mõjutustegevusega Eesti suunal. Kapo hinnangul toetab Kõlvart jõuliselt Venemaa püüet säilitada Eestis täies mahus venekeelset gümnaasiumiharidust.

Kapo peadirektori Raivo Aegi sõnul ei nimeta kapo Kõlvartit küll Venemaa mõjuagendiks, kuid tema tegevus tekitab rohkelt küsimusi. Samas rõhutas Aeg, et Kõlvart on oma tegevuses kasutanud talle põhiseadusega antud õigusi ja seni pole nendest piirdest välja astunud.

Kapo kinnitusel kuulub venekeelse haridussüsteemi ja vene keele eristaatuse säilitamine lähiriikides Nõukogude Liidu venestuspoliitika ühe osana Venemaa Föderatsiooni mõjutustegevuste prioriteetide hulka.