„See on selge suurushullustus,“ lausus peaminister täna valitsuse pressikonverentsil. Tema sõnul ei ole lootagi, et valitsuselt tuleks uue akadeemia rajamise küsimuses praegu siseministeeriumis kavandatud kujul konsensulik otsus.

„Vaevalt, et me võiksime seda nii luksuslikuna ja nii suurena ehitama hakata,“ rääkis Ansip. „Ühe üliõpilase kohta tuleks pretsedenditult suur ruutmeetrite arv, see oleks ka pretsedent terves maailmas.“

„Uute hoonete ehitamine saab päevakorda tõusta ainult arvestades järgmist finantsperioodi,“ kõneles Ansip täna valitsuse pressikonverentsil. „Praegu neid vahendeid pole ja arutelu sisekaitseakadeemia asukoha üle on sügavalt intellektuaalne.“

Ansipi sõnul teavad kõik arutlejad, et seda 100 miljonit eurot meil ei ole. „See võib tulla järgmisest finantsperioodist, aga võib ka mitte tulla,“ lausus Ansip.

Ansip meenutas, et koalitsiooniläbirääkimistel tegi Reformierakond ettepaneku kaaluda sisekaitseakadeemia viimist Ida-Virumaale. „Selle kaalumisega me nüüd alustame, aga see ei ole arutelu lõpp sel nädalal,“ lausus ta ja lisas, et sel ega järgmisel nädalal ei ole sisekaitseakadeemia asukoha kohta valitsuselt otsust oodata.

Eraldi kolledžitena erinevates kohtades

Peaministril ei ole enda sõnul enne arutelu akadeemia asukoha suhtes selget seisukohta. „On palju plusse ja miinuseid,“ sõnas ta ja tõi eelmisel nädalal pressikonvertentsil öeldule vastukaaluks plussina välja regionaalpoliitilise aspekti. „Riiki peaks olema rohkem ka Ida-Virumaal,“ sõnas ta.

Valitsusjuhi sõnul ei ole lõplikult otsustatud ka seda, et akadeemia peab asuma ühes kohas, viidates vajadusele arutleda, mil määral tuleks olemasolevaid komplekse kasutada.

„Järsku on rikkus selles, et sisekaitseakadeemia asubki eraldi kolledžitena erinevates kohtades,“ pakkus Ansip.

„Meil on Pirita-Kosel hoonete kompleks, mõned nendest on heas korras, mõned jätavad soovida. Meil on Murastes hooned, kuhu investeeriti 80 miljonit krooni piirivalvurite koolitamiseks, need on heas korras,“ loetles Ansip. „Väike-Maarjas on päästjate koolitamiseks välja arendatud teatud taristu. Ilmselt oleks ebamõistlik kõike seda lihtsalt unustada ja maha jätta.“