"Kas rahvusvahelised julgeolekugarantiid võivad olla nii haprad?" esitas Raidma retoorilise küsimuse. Erinevad avaldused, mis on seotud rohkem sisepoliitilika ja tihti ka valimistega, on tema hinnangul pigem hoiatavaks märgiks ja mõtteaineks ka meie enda julgeoleku aluste osas.

Põhimõttelisi sõnumeid edasisteks otsusteks Afganistani missiooni osas oodatakse tema sõnul mitte liitlasriikide pealinnadest, vaid NATO Chicago tippkohtumiselt selle aasta mais.

Eesti on Afganistani osas liitlastega ühisel seisukohal, et peamine on julgeoleku eest vastutuse Afganistani relvajõududele üleandmise edukus. Raidma rõhutas, et liitlaste koordineeritud tegevus on ülioluline.

Kuna Eesti kaitseväelased jagavad otseselt oma vastutusala Briti kolleegidega, on meie kõige olulisem partner ühistegevuste koordineerimisel Ühendkuningriigid. Britid on teatanud, et tahaksid järgmise aasta lõpuks sõjalistes operatsioonides juhtrolli anda afgaanidele ja jääda ise toetavasse rolli.

Käesoleva aasta jaanuaris kohtus Afganistani külastanud riigikaitsekomisjoni delegatsioon ka Helmandi provintsi kuberneri Gulab Mangaliga. Kuberner tunnustas kõrgelt Eesti kaitseväelaste tegevust provintsis ja Eesti tsiviilarengu toetusprojekte Helmandis.

Kuberneri sõnul tuleb aga provintsi elanikele sisendada usaldust, et vägede väljatõmbamine ei tähenda Afganistani unustamist, vaid rahvusvaheline kogukond on pühendunud Afganistani ülesehitamise toetamisele pikaaegselt.