Riigi idapiiri äärsete alade elu elavdamiseks ja üldiselt julgeoleku tugevdamiseks viidi ellu otsuseid, mida arveametnik võiks pidada rumalateks, ent Eesti riigi rajajad pidasid vajalikuks ja mille kaugemaleulatuvat riiklikku tähendust täna keegi ei vaidlusta. Setumaale, Vene piiri vahetusse lähedusse rajati kaks kaitseväe õppekeskust, Värska Põhja- ja Lõunalaager. Laagrid kujunesid mitmes mõttes kohaliku elu keskusteks, arendasid majandust ja seltsielu. Seal toimusid pidevalt Eesti kaitseväe väljaõppekogunemised, ehitati välja korralikud linnakud ja väljaõppetingimused. Ka siis leidus neid, kes pidasid seda liiga kalliks, liiga kaugeks, liiga keeruliseks. Suure osa ehitustöödest tegid ohvitserid ja sõdurid ise.

Täna kasutab kriitikute koor samu vastuargumente sisekaitseakadeemia Narva kolimise vastu. Et olevat liiga kallis, liiga võõras keskkond ja et Narva ei leitavat õppejõude. Riigi pidamine on üldse üks kallis asi. Kui Eesti riigi ülalpidamiskulud lüüa Exceli tabelisse ja võrrelda neid oblasti ülalpidamise kuludega, kus näiteks kogu riigikaitse, välispoliitika, kõrghariduse ja suure osa sotsiaalkuludest saaks veeretada kauge pealinna kaela, saab vesiselgeks, et hulka ratsionaalsem on muuta Eesti Vene Föderatsiooni oblastiks. Pealegi otsustaks siis Moskva, kuhu teha sisekaitseakadeemia. Või veel parem, võib-olla pääseks siis sisekaitseakadeemia ülalpidamiskuludest üldse. See võiks olla hoopis Moskvas või Piiteris.

Tõsisemalt. Kindlasti on SKA Narva viimine kulukas. Aga ainult rahalises mõttes. Ja ka rahalises mõttes toob selline investeering riigi üldise tugevnemise ja elu, sealhulgas majanduselu elavdamise kaudu mitmekordselt tagasi. Suurem investeering ei tähenda ju väiksemaid tulusid. Seda peaks mõistma isegi arveametnikud. Strateegiliselt on selline samm otseselt Eesti riigi huvides. See annab unikaalse võimaluse pidada üht, loodetavasti Euroopa Liidus suurt huvi äratavat, õppeasutust otse ELi piiril. Siia saab tuua praktiseerima ja vene piiri nuusutama tudengeid mitte ainult Eestist. Tuhatkonna kadeti igapäevane elu Narvas muudab oluliselt linnaelu ja tõepoolest toob Eesti Vabariiki narvakatele lähemale. Tuhande kadeti kohalolek parandab loomulikult ka piirkonna julgeolekut.

Andrus Ansip arvas muuhulgas, et politseikadett peab teadma, kuidas käib elu diskoteegis. Ma ei saa täpselt aru, miks Narva diskoteegis elu vähem õpib kui Tallinna omas. Aga olen täiesti kindel et paar uut diskoteeki tekib Narva sisekaitseakadeemia kõrvale kindlasti.