Arvati, et kliinikus kasutati spermadoonoritena väikest hulka väga intelligentseid sõpru, kuid nüüd on selgunud, et umbes 600 last on saadud Wiesneri enese spermat kasutades, vahendab Daily Telegraph.

Kaks meest, kes on ise kliinikus viljastatud, Kanada filmirežissöör Barry Stevens ja Londoni advokaat David Gollancz, on asja uurinud ning DNA proovid viitavad sellele, et Austria bioloog Wiesner andis ise kaks kolmandikku doonorspermast.

Selline tegevus on praeguseks seadusevastane, kuid omal ajal ei teatud, et Wiesner annab suurema osa spermast.

Üht ja sama spermadoonorit ei tohiks kasutada nii paljude laste viljastamiseks, sest tekib oht, et õde ja vend kohtuvad ise seda teadmata ja loovad perekonna, mis võib tekitada nende lastel tõsiseid geneetilisi probleeme.

DNA proov võeti 18 inimeselt, kes viljastati kliinikus aastatel 1943-1962. Tulemused näitasid, et neist kahe kolmandiku isa oli Wiesner.

Võttes arvesse selle, kui palju lapsi kliinikus kokku viljastati, võib oletada, et Wiesner on 600 lapse isa.

Suurbritannias sünnib igal aastal doonorite annetatud munarakkudest, spermast või embrüotest umbes 2000 last.

Kõik spermadoonorid, keda kasutavad seaduslikud kliinikud, peavad olema 18-41 aastat vanad ning nende spermat kontrollitakse.

Informatsiooni doonori kohta hoitakse alles, nii et lapsed võivad oma bioloogilise isa ja võimalike poolvendade ja -õdede isiku välja uurida, kui nad saavad 18-aastaseks.