USA luure keskagentuur hoiatas Briti välisluureteenistust MI6 al-Qaida kavandatava rünnaku kohta 18 kuud tagasi, kuid detailse informatsiooni jätsid ameeriklased enda teada, sest nad kardavad, et Briti kohtud avaldavad selle, teatab Daily Telegraph.

Briti luureagentuurid olid selle tulemusena sunnitud korraldama oma eraldi uuringud.

Identifitseeriti mitu potentsiaalset terroristi, kellel oli sidemeid laiema üleeuroopalise vandenõuga, kuid endiselt pole teada, kas Briti võimud on paljastanud ähvardava ohu kogu selle ulatuses.

Suhted läksid sassi pärast USA luureandmete avaldamist Guantánamo vangla endise kinnipeetava Binyam Mohamedi kohta, kes kaebas enese vangistamise kohtusse. Valitsus oli selle tulemusena sunnitud maksma talle ja teistele kompensatsiooniks miljoneid.

Briti konservatiivsed ministrid pakuvad salajase kohtusüsteemi loomist, et tundlikke luureandmeid võiks arutada kinniste uste taga, kuid selle vastu on liberaaldemokraadid, kelle jaoks on avatud kohtute põhimõte püha.

Justiitsminister Kenneth Clarke hoiatas kolmapäeval, et kui kohtunikel ei lubata kuulata MI5 ja MI6 ametnike tunnistusi kinniste uste taga, satuvad ohtu inimelud.

CIA ei avalda tõenäoliselt enam oma luureallikate indentiteeti ning muud tundlikku informatsiooni brittidele.

President Barack Obama julgeolekunõunikud tõstatasid selle teema kohtumisel peaminister David Cameroni vastavate ametnikega, kui Cameron eelmisel kuul Washingtonis visiidil käis.